Videospeler inladen...

Stadsbestuur Gent: "Lichaamsbedekkende zwemkledij moet voor iedereen toegelaten zijn"

De stad Gent gaat in beroep tegen de rechterlijke uitspraak dat de boerkini moet worden toegelaten in zwembaden, maar niet omdat ze tegen lichaamsbedekkende kledij in zwembaden is. Het stadsbestuur vindt dat iedereen met lichaamsbedekkende kledij moet kunnen zwemmen, zo lang het veilig en hygiënisch is. "De stad Gent wil zoveel mogelijk mensen aan het zwemmen en bewegen krijgen."

Een rechtbank in Gent besliste onlangs dat twee zwembaden de boerkini niet mogen verbieden, hoewel dat wel in hun reglement stond. Het gaat om het zwembad Van Eyck in Gent en Ter Wallen in Merelbeke. Maar een bedekkend zwempak verbieden om hygiënische- of veiligheidsredenen is niet gerechtvaardigd, vond de rechter.

De stad Gent gaat in beroep tegen het vonnis, omdat ze het niet eens is met de motivering van de rechter. 

Het Gents stadsbestuur oordeelt dat het vonnis te beperkend is, omdat het verwijst naar religie en levensbeschouwing als enige uitzondering.

"Er komen ook vragen van transgenders om bedekkende zwempakken te mogen dragen of van vrouwen die net geopereerd zijn", zegt  Resul Tapmaz, schepen voor Gelijke Kansen in Gent. Ook zij moeten volgens de schepen de kans krijgen om dit te doen maar het vonnis van de rechter verwijst alleen naar religie en levensbeschouwingen.

"In het licht van het vonnis en rekening houdend met deze vragen, besluit het college van burgemeester en schepenen om lichaamsbedekkende zwemkledij voor iedereen toe te laten in alle zwembaden, zolang deze bestaat uit badstof en voldoende aansluitend is", zo zet het stadsbestuur in een persbericht. "De Stad Gent wil zoveel mogelijk mensen aan het bewegen en sporten krijgen. Veiligheid en hygiëne zijn vanaf nu de enige leidraad bij de beoordeling van wat wel en niet wordt toegestaan in de stedelijke zwembaden."

Vanaf 1 september zullen in alle Gentse zwembaden de voorschriften worden aangepast.

Ook Merelbeke tekent beroep aan

Ook het Autonoom Gemeentebedrijf Merelbeke tekent beroep aan tegen het vonnis. "Het bestuur is het niet eens dat het zwembadreglement een vorm van discriminatie inhoudt. Het reglement beoogt enkel de goede en correcte verstandhouding tussen gebruikers van het gemeentelijk zwembad, dit zonder onderscheid qua geloof of overtuiging", laat het AGM weten in een persbericht.

Onze reporter Stijn De Groote licht enkele details van deze zaak toe terwijl in Gent het schepencollege nog aan de gang is. 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen