Videospeler inladen...

Gentse politie zet voor het eerst bodycams in tijdens de Gentse Feesten

Tijdens de 175e editie van de Gentse Feesten zet de Gentse politie voor het eerst bodycams in. Dat zijn kleine camera's die aan het uniform van agenten hangen en beelden kunnen maken. Het gaat om een proefproject dat enkel tijdens de feesten zal lopen. Er volgt later een evaluatie en als die positief is, worden de bodycams later ook ingezet voor andere grote evenementen of zelfs in de gewone werking.

De Gentse politie zet voor het eerst bodycams in op de Gentse Feesten. Dat zijn kleine camera's die bevestigd kunnen worden op het uniform. Ze kunnen tijdens interventies beelden maken en zo de politie helpen om bijvoorbeeld heethoofden op te sporen.

Pas op, u wordt gefilmd!

Joeri De Caluwé van de politie coördineert het testproject. "We willen met de bodycams het bestaande vaste cameratoezicht aanvullen (er zijn 29 vaste camera's in de Gentse binnenstad, n.v.d.r.). Slechts een paar mensen, een vijftal, zullen tegelijk met zo'n bodycam rondlopen. Ervaringen uit het buitenland leren ons dat bodycams kunnen helpen om agressieve mensen te doen kalmeren. In het slechtste geval kunnen we ze ook gebruiken om bewijsmateriaal te verzamelen. Belangrijk is ook dat we de mensen altijd moeten waarschuwen dat ze gefilmd worden, tenzij dat echt niet anders kan."

Politieagent Joeri met bodycam

Beveiligde beelden

De beelden die de politie maakt, komen terecht op een soort beveiligde server. Dat betekent dat maar een paar mensen de beelden kunnen bekijken, analyseren of verwijderen. De agenten die met de bodycams aan de slag gaan, kregen trouwens  een opleiding over het gebruik en met welke regels ze rekening moeten houden. Er was tijdens de opleiding ook aandacht voor de reacties van de mensen want niet iedereen vindt het even leuk om gefilmd te worden. 

Proefproject

De Gentse politie gaat de bodycams gedurende de hele feestenperiode, tien dagen lang dus, uittesten. Daarna volgt een uitgebreide evaluatie en als die positief is, kunnen de camera's later opnieuw ingezet worden. De politie benadrukt ook dat de bodycams enkel binnen de feestenzone gebruikt zullen worden door patrouilles. Interventies buiten die zone gebeuren zoals voorheen. 

Meest gelezen