Videospeler inladen...

Belgisch groentebedrijf Greenyard onder vuur na mogelijks dodelijke listeriabesmetting

De handel in het aandeel van het Belgische groentebedrijf Greenyard is vanmiddag stilgelegd. Het bedrijf ligt onder vuur na berichten dat er de afgelopen drie jaar in Europa negen doden zouden zijn gevallen door een besmetting met een listeriabacterie. Greenyard heeft enkele diepvriesproducten teruggeroepen. Het bedrijf adviseert consumenten ook om de producten te koken, om het risico op infectie volledig te elimineren.  

De handel in het aandeel van het groentebedrijf Greenyard is vrijdag om 12.43 uur stilgelegd, meldt de financiële waakhond FSMA. Het aandeel noteerde op het moment van de opschorting met een verlies van ruim 9,5 procent. Dat was het gevolg van berichten dat er de afgelopen drie jaar in Europa negen doden zouden gevallen zijn door een besmetting met een listeriabacterie. Diezelfde stam werd ook aangetroffen in een Hongaarse fabriek van het Belgische groentebedrijf Greenyard.

Het bedrijf hamert erop dat dat niet per se betekent dat er ook een medische link is tussen de twee stammen. "Dat moet nog verder onderzocht worden", zegt Dennis Duinslaeger van Greenyard. Ook het Europees voedselagentschap EFSA houdt het erop dat dezelfde stam ook werd aangetroffen in de Hongaarse fabriek. EFSA communiceerde al op 3 juli over de doden door listeria, maar het was de krant De Tijd die vrijdagmiddag de link maakte met de terugroepacties die Greenyard de voorbije tien dagen lanceerde.

Verschillende producten werden al teruggeroepen

Greenyard moest de voorbije dagen al verschillende terugroepacties aankondigen van producten die de voorbije twee jaar werden geproduceerd in de Hongaarse fabriek. De productie in Hongarije werd inmiddels stopgezet. Greenyard bekijkt nu wat de impact is voor de productie en de financiën, maar de focus ligt vooral op een "efficiënte en duidelijke terugroeping". De vestiging in Hongarije levert elk jaar 24 miljoen euro omzet op. De totaalomzet van Greenyard bedroeg in 2017 4,2 miljard euro. De teruggeroepen producten worden in ons land onder meer verkocht in Delhaize en Colruyt.

Meer informatie over de teruggeroepen producten kan u vinden op de website van het FAVV.

Behalve de negen doden raakten ook 38 mensen ziek. In België vielen geen doden, wel in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Voeding waarin de listeriabacterie zit kan mensen ziek maken. Symptomen zijn hoofdpijn en koorts. De bacterie kan ook de ernstige ziekte listeriose veroorzaken. De bacterie wordt gedood als je het product gedurende minimaal 2 minuten verhit tot 70 graden.

Meest gelezen