Videospeler inladen...

Heffing op putwater voor landbouwers schrappen? "Geen oplossing"

Landbouwers vragen dat ze geen heffing hoeven te betalen op putwater. Normaal betalen ze elk jaar voor het water dat ze oppompen uit waterputten, maar door de droogte hebben ze het financieel moeilijk. Volgens Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) is het schrappen van die heffing geen oplossing.

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) luidde gisteren de alarmbel. Door de aanhoudende droogte komen steeds meer landbouwers in de problemen. Naast een erkenning van de droogte als landbouwramp vraagt de organisatie ook dat de boeren geen heffing zouden moeten betalen op het oppompen uit waterputten.

Normaal gezien betalen landbouwers elk jaar een heffing om water uit waterputten te kunnen oppompen en zo hun velden te besproeien. Het ABS vreest dat dat zal leiden tot hoge waterfacturen, en dat terwijl heel wat landbouwers het nu al financieel moeilijk hebben. Landbouwers zouden die heffing voor dit jaar en vorig jaar moeten kunnen overslaan.

"In normale jaren kunnen we die heffing nog begrijpen, ook al hebben veel landbouwers het moeilijk. Maar wanneer we lagere opbrengsten hebben, is dat een molensteen", zegt landbouwer Franky Vanroose van het ABS.

Volgens Vlaams minister van Landbouw Schauvliege zal het schrappen van die heffing de problemen niet oplossen. "Ik heb begrip voor de vraag, maar dit biedt wellicht geen oplossing. Om de heffing tijdelijk te schrappen, moeten we het decreet aanpassen. Dat kan onmogelijk door het parlement goedgekeurd zijn voor oktober, november. En een vrijstelling met terugwerkende kracht is niet mogelijk", aldus de minister.

Meest gelezen