Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Houten smokkelboot met 450 vluchtelingen en migranten op weg naar Italië

Een houten smokkelboot met 450 migranten en vluchtelingen aan boord is op weg naar Italië. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Salvini weten via sociale media. Ook deze boot zal niet mogen aanmeren in een Italiaanse haven, voegt hij daaraan toe. 

Het is opmerkelijk: een grote houten vissersschuit, met twee niveaus, volgeladen met vluchtelingen en migranten, is opgedoken in Maltese wateren, zegt Salvini. Geen kleine rubberbootjes, zoals de voorbije jaren gebruikelijk was, maar een grote houten boot, zoals toen er nog geen georganiseerde reddingsoperaties op de Middellandse Zee plaatsvonden. Of het om een nieuwe trend gaat, zal moeten blijken. Het is alvast lang geleden dat zo'n boot nog zo dicht bij Europa is gesignaleerd. 

Volgens Salvini bevond de boot zich in de Maltese reddingszone in de Middellandse Zee, en had Malta ook hulp beloofd. Maar die was uren later nog altijd niet in zicht, en daarom zou het schip richting Italië zijn gevaren. Maar ook deze boot komt de Italiaanse havens niet in, maakt Salvini zich sterk. Eerder had hij al beslist om geen reddingsschepen van hulporganisaties meer toe te laten, en zelfs een reddingsschip van de Italiaanse kustwacht kreeg gisteren pas na een persoonlijke tussenkomst van de Italiaanse president de toestemming om in Trapani, Sicilië, aan te meren.

Aangepaste smokkelmethodes?

Nu er geen schepen van hulporganisaties meer reddingsoperaties uitvoeren voor de Libische kust, passen smokkelaars hun operaties wellicht weer aan, onder meer door stevigere boten te gebruiken, die op eigen kracht verder kunnen varen. De voorbije dagen zijn al verschillende bootjes vertrokken vanuit Libië en Tunesië. Op het Italiaanse eiland Lampedusa kwamen de laatste twee dagen alleen al twee bootjes aan met 56 mensen aan boord. Volgens de Italiaanse krant Repubblica ging het vooral om Syrische en Libische families, met alles bij elkaar maar liefst zeventien kinderen. 

Dit jaar vielen in verhouding al een pak meer doden op de Middellandse Zee. Volgens cijfers van de het VN-migratieagentschap staken dit jaar al ongeveer 50.000 mensen de Middellandse Zee over. Naar schatting 1.400 overleefden dat niet. Dat is bijna half zoveel doden als in heel vorig jaar, toen ruim 186.000 mensen de zee overstaken. Eind juni gebeurde nog een schipbreuk voor de kust van Libië, waarin wellicht 220 mensen verdronken.