Italiaanse president Mattarella fluit minister van Binnenlandse Zaken Salvini terug over reddingsschip

Het schip Diciotti van de Italiaanse kustwacht heeft dan toch mogen aanmeren in de haven van Trapani, na een persoonlijke tussenkomst van president Mattarella. Het schip had 67 migranten en vluchtelingen overgenomen van een commercieel schip. Die zouden in opstand gekomen zijn toen ze hoorden dat ze aan de Libische kustwacht overgedragen zouden worden. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini wilde de Diciotti alleen laten aanmeren in Italië, als de migranten en vluchtelingen meteen aangehouden werden.

Salvini speelde eerder al het spel hard tegen reddingsschepen van hulporganisaties. Die mogen niet meer aanmeren in Italiaanse havens om daar de mensen die ze op de Middellandse Zee hebben gered, af te zetten. Maar deze keer ging het over een schip van de Italiaanse kustwacht. De eis van Salvini druiste bovendien in tegen de scheiding der machten: het is het gerecht dat moet beslissen over de aanhouding van mensen, niet de politiek. 

President Mattarella belde daarop naar premier Conte, om zijn bezorgdheid uit te drukken. Uiteindelijk liet minister van Transport Tonanelli (Vijfsterrenbeweging) de Diciotti toch aanmeren in de haven van Trapani, op Sicilië. Gisteravond gingen de 67 geredde migranten en vluchtelingen daar van boord.  

Geweld of niet?

Tegen twee migranten en vluchtelingen die van boord stapten, is een onderzoek geopend, wegens mogelijke geweldpleging. De andere geredde opvarenden zullen opnieuw ondervraagd worden. Maar of er echt sprake was van een gewelddadige muiterij, zoals Salvini beweert, is lang niet zeker.

De opvarenden waren gered in Libische wateren. Ze zouden daarom overgedragen worden aan de Libische kustwacht. Maar toen ze daar lucht van kregen, zouden ze in opstand gekomen zijn. De bemanning zegt dat ze begonnen te roepen dat ze niet naar Libië wilden. Twee mannen zouden met een vinger langs hun keel gegleden hebben, alsof ze iemand de keel over wilden snijden. Maar volgens de migranten en vluchtelingen aan boord was er nooit sprake van geweld, en ook de Nederlandse rederij die eigenaar is van het koopvaardijschip zegt dat er geen opstand geweest is.

Hoe dan ook heeft de bemanning de Italiaanse kustwacht gevraagd om de migranten en vluchtelingen over te nemen. Na een tussenkomst van de Italiaanse president mocht het schip van de Italiaanse kustwacht dus toch aanmeren in Trapani. 

Politiek breukje

Het is hoogst uitzonderlijk dat de Italiaanse president ingrijpt in de politiek. Dat president Mattarella geen fan is van minister van Binnenlandse Zaken Salvini, is een publiek geheim. Opvallend is dat ook de leider van de Vijfsterrenbeweging, Luigi Di Maio, zich achter de president schaarde. Tot nu toe steunde de Vijfsterrenbeweging haar coalitiepartner Lega altijd, ook in het harde migratiebeleid van Salvini. Het is voor het eerst dat er tussen de twee een breukje lijkt te ontstaan.