Jean-Pierre Bemba is kandidaat voor de presidentsverkiezingen in Congo

De voormalige Congolese rebellenleider en vicepresident Jean-Pierre Bemba is door zijn partij voorgedragen als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 23 december. Bemba is vorige maand door het Internationaal Strafhof in Den Haag in beroep vrijgesproken voor misdaden tegen de mensheid, maar riskeert wel nog een straf in een zaak over het omkopen van getuigen.

"Wij hebben unaniem beslist om senator Jean-Pierre Bemba Gombo te herbenoemen als voorzitter van de Mouvement de Libération du Congo (MLC) voor een mandaat van vijf jaar, en om hem voor te dragen als onze kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 23 december", deelde Jean-Jacques Mamba van de MLC mee na afloop van een partijcongres in Kinshasa. Bemba bedankte per telefoon de aanwezige congresgangers. "Ik kom binnenkort terug", verzekerde hij.

Vorige maand is Jean-Pierre Bemba door het Internationaal Strafhof in beroep vrijgesproken voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid die zijn militie volgens de aanklacht 15 jaar geleden heeft begaan in de Centraal-Afrikaanse Republiek. In eerste aanleg had hij 18 jaar cel gekregen. In beroep oordeelden de rechters dat het vonnis in eerste aanleg in te algemene termen was opgesteld en niet de aanklachten weerspiegelde waarvoor Bemba was veroordeeld. 

In 2006 nam de rijke zakenman het nog op tegen Joseph Kabila in de race naar het presidentschap, maar hij verloor de verkiezingen. Desondanks nam Kabila hem op in zijn regering als vicepresident. In 2007 liep het mis na een dispuut over zijn privémilitie, waarop Bemba naar Europa vluchtte. Daar is hij 2 jaar later opgepakt in Sint-Genesius-Rode. 

Wie is kandidaat?

Bemba verblijft momenteel weer in België. Hij is voorlopig vrijgelaten in afwachting van het definitieve verdict over zijn straf in een andere zaak, die gaat over het omkopen van getuigen. Hij moet wellicht niet meer de cel in omdat de maximumstraf die hij riskeert lager ligt dan de celstraf die hij al heeft uitgezeten in Den Haag.

De verkiezingen in Congo vinden normaliter plaats op 23 december. Het is de bedoeling  om een opvolger aan te duiden voor huidig president Joseph Kabila. Het mandaat van de huidige president verstreek eigenlijk al in december 2016, maar Kabila haalt sindsdien alles uit de kast om langer aan de macht te kunnen blijven.

Oppositieleiders Moïse Katumbi en Félix Tshisekedi hebben al aangegeven dat de oppositie best met één kandidaat naar de kiezer zou trekken. Het is nog onduidelijk in hoeverre de plannen van Bemba dit scenario doorkruisen.  

Meest gelezen