Jobstudenten onderhouden grachten Scherpenheuvel

In Scherpenheuvel-Zichem worden de grachten en bermen in de zomermaanden onderhouden door jobstudenten. Het gaat om 16 jongeren in totaal. Dat is al zo sinds de wateroverlast van 1998.

Tijdens de zomermaanden is heel wat personeel van de stad op vakantie. Daarom worden jobstudenten mee ingeschakeld om de grachten van Scherpenheuvel-Zichem te onderhouden. Dat is belangrijk om wateroverlast tegen te gaan. 

Riek en schop 

De jongeren werken elke dag van 7 uur 's ochtends tot 15 uur. Zo hoeven ze niet te werken op het warmste moment van de dag. Dries Broers uit Averbode vindt het leuk werken en houdt ook nog een mooie zakcent aan de job over. "Er wordt van mij verlangd dat ik de grachten proper maak zodat het water er door kan lopen als het zou overstromen. Ik gebruik daarvoor een riek en een schop om planten en modder weg te halen. De zijkanten maaien we ook kort. Ik kan altijd aan Willy raad vragen als er iets niet lukt. Dat is onze supervisor. Het is leuk werken en je mag je eigen tempo volgen." 

Oppassen met de zeis! 

Ook Jordy Nuyts vindt het leuk werken in de grachten. Hij doet het al voor de tweede keer. "Ik heb leren werken met de zeis om het onkruid weg te doen. Ik heb er al bijna per ongeluk mee in mijn laarzen gezeten. Je moet dus wel je aandacht erbij houden." Als jobstudent houdt Jordy zo'n 2.000 euro aan het werk over. 

Vrouwen aan de macht 

Dit jaar zitten er ook drie vrouwen in het jobstudententeam voor de grachten. "Het was een bewuste keuze. Iedereen in mijn familie heeft deze vakantiejob al gedaan en dus wou ik het ook eens proberen", aldus Bren Stockmans. 

 

 

Meest gelezen