FOD Financiën na problemen met Tax-on-web: "Geval van overmacht, maar we trekken hier lessen uit"

Gisteren lag Tax-on-web, de website van FOD Financiën, even plat. Om half zes was het probleem al opgelost, maar belastingplichtigen kregen tot zondag 15 juli om hun aangifte in te dienen. FOD Financiën verwacht nog 35.000 aangiftes. "Het was een geval van overmacht, maar we trekken hier lessen uit."

De technische storing was te wijten aan twee kabelbreuken in de Finance Tower. Dat kwam ongelegen want het was gisteren de laatste dag om uw belastingaangifte elektronisch in te dienen. Om half zes was het defect al opgelost, maar belastingplichtigen kregen tot zondag 15 juli om hun aangifte in te dienen.

Het was een geval van overmacht, maar we trekken hier wel lessen uit

Francis Adyns, woordvoerder FOD Financiën

“Het was een geval van overmacht, maar we trekken hier wel lessen uit”, zegt Francis Adyns, woordvoerder FOD Financiën, in "De ochtend" op Radio 1. De overheidsdienst zoekt samen met de leverancier naar oplossingen om dit defect in de toekomst te vermijden.

Nog 35 000 te gaan

De fiscus rekende gisteren nog op 80.000 aangiftes, tot zondag zijn het er nog 35.000. “Wij verwachten geen capaciteitsproblemen”, zegt Adyns. Dit jaar heeft de fiscus wel minder elektronische aangiftes ontvangen dan vorig jaar. “Dat is normaal, de mensen gebruiken meer en meer de vereenvoudigde aangiftes."

Wij verwachten geen capaciteitsproblemen

Francis Adyns, woordvoerder FOD Financiën

De fiscus kent voor een grote groep belastingplichtigen zowat alles. Deze mensen krijgen een vereenvoudigde aangifte, is deze correct dan moeten ze niets te doen. “Sommige Tax-on-webbers zijn overgestapt naar een vereenvoudigde aangifte, zij zitten dus ook niet in die database”, voegt Adyns eraan toe. FOD Financiën klopt dit jaar af op 3 miljoen van zulke aangiftes, 825 000 meer dan vorig jaar. 

Gerichte controles

De Fiscus weet veel , maar niet alles. “Fraude is nog altijd mogelijk, daarom voeren wij minder, maar gerichtere controles”, zegt Adyns. Dit jaar moet u ook de speculatieve winsten afkomstig van uw bitcoins aangeven. Deze worden als occasionele winsten belast aan 33 procent. Ook hiervoor voert de fiscus controle.

Meest gelezen