Verwendung weltweit, Modelfreigabe vorhanden., Model released., usage worldwide

Ligt mijn huis in jachtgebied? Stel je vraag aan de jager in de nieuwe digitale jachtplannen

De Hubertus Vereniging Vlaanderen heeft de jachtplannen voor het komende seizoen gepubliceerd op haar website. Nieuw is een applicatie waarmee je zelf kan nakijken of je huis, tuin of perceel in een jachtgebied ligt. Wie daar vragen over heeft, kan rechtstreeks contact opnemen met de jager van het betrokken gebied. Maar ook voor algemene vragen kan je er terecht. "Dialoog met burgers is voor ons zeer belangrijk", zegt Maarten Goethals van de Hubertus Vereniging Vlaanderen.  

Een jachtplan bepaalt waar wel en niet gejaagd mag worden. Sinds vorige zomer besliste Hubertus Vereniging Vlaanderen, de grootste Vlaamse jachtvereniging, om alle plannen te digitaliseren en openbaar te maken. Sinds vandaag staan de nieuwe jachtplannen voor het komende seizoen online. De vereniging verzamelde die gegevens rechtstreeks van haar leden.

Vorige zomer ontstond commotie omdat veel mensen niet wisten dat hun huis, tuin of perceel ingekleurd stond als jachtgebied. "Jagen mag alleen in een gebied van minstens 40 hectare groot", zegt Maarten Goethals, woordvoerder van Hubertus Vereniging Vlaanderen, aan VRT NWS. "Om aan die oppervlakte te komen, worden er soms ook huizen en achtertuinen aan toegevoegd. Maar we gaan niet automatisch jagen in de buurt van huizen, dat mag ook niet zomaar. We gaan dus niet plots over uw hek kruipen."

Bovendien is er nog een andere reden. "Stel dat er later problemen opduiken in uw buurt, bijvoorbeeld overlast door everzwijnen, waarvoor jagers ingeschakeld worden, dan hebben we de mogelijkheid om dat te doen. Is dat gebied niet ingekleurd, dan kunnen we niet ingrijpen."

Hubertus Vereniging Vlaanderen

"Stel je vragen, ga in dialoog"

Nieuw is een applicatie, een digitale kaart, waar mensen hun adres kunnen ingeven en nagaan of hun eigendom in jachtgebied ligt. Bij vragen kan je rechtstreeks contact opnemen met de jager of de wildbeheereenheid (een groep jagers, nvr) van dat betrokken gebied. "Zie je bijvoorbeeld, tiens, ik had aangegeven dat mijn eigendom jachtgebied mocht zijn en het is niet ingekleurd, dan kan je dat laten weten. Of andersom, ik zie dat het ingekleurd is en ik wil dat niet, dan kan je ook contact opnemen", zegt Goethals.

Maar het gaat veel ruimer dan dat: mensen kunnen elke vraag die ze hebben over de jacht of jagen kwijt via de webapplicatie. "Stel, je hoort af en toe schoten in je buurt, wat gebeurt er? Je wil overlast melden, of een probleem met dieren waar je een oplossing voor zoekt. Je vraagt je af of de jager een stukje wild heeft liggen om te eten. Je wil vragen of de jager een oogje in het zeil houdt als je op vakantie gaat. Of je bent geïnteresseerd in de jacht in het algemeen, je wil er meer over weten. Je kan er met zowat alles terecht."

De jachtvereniging vindt het belangrijk om de dialoog tussen eigenaars en jagers te stimuleren. "De jacht staat niet los van de samenleving. We zeggen onze leden ook, ga in gesprek, geef uitleg, vertel het verhaal. Jagers zijn geen onmensen."

Ligt mijn huis in jachtgebied?