AFP or licensors

Ondanks hoge dodental nieuwe protesten in Nicaragua

De Nicaraguanen hebben opnieuw een grote staking gehouden uit protest tegen de regering-Ortega. Sinds de eerste protesten midden april zijn er al meer dan 264 burgerslachtoffers gevallen volgens mensenrechtenorganisaties. De opposanten hopen op het ontslag van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega, maar die weigert nog altijd afstand te doen van zijn macht. 

De Nicaraguanen blijven actievoeren tegen president Daniel Ortega en zijn vrouw Rosario Murillo, eveneens vicepresident van het land. Vandaag hebben de Nicaraguanen opnieuw een grote staking gehouden, net zoals ze 14 juni al deden. 

Ze hebben ons alles afgenomen, ook onze angst

Dat is een gedurfde beslissing, gezien de repressieve reactie van regering-Ortega op manifestaties en protesten van de oppositie. Sinds de eerste manifestatie midden april zijn er al meer dan 260 burgerslachtoffers en meer dan 1.800 gewonden gevallen. "Ze hebben ons alles afgenomen, ook onze angst", luidt het bij de oppositie. 

Door de nationale staking sluiten alle winkels in de hoofdstad Managua.
AFP or licensors

Terwijl de Nicaraguaanse burgers aan het staken waren, nam president Ortega het voortouw van een herdenkingsmars ter ere van de Sandinistische Revolutie van 1979 in Masaya, op 30 km van de hoofdstad Managua. Ortega, die zelf ooit een sandinistische, revolutionaire held was en streed tegen het regime van Somoza, is nu zelf een autoritair staatshoofd en blijft de democratie onderdrukken. Hij misbruikt de sandinistische of sociale symbolen. "Ortega y Somoza son la misma cosa" of "Ortega en Somoza zijn hetzelfde", scanderen de Nicaraguanen tijdens de manifestaties.  

De Nicaraguanen geven niet op. Gisteren bezetten ze nog de straten van de hoofdstad Manugua.  Daarbij vielen vijf doden: vier politieagenten en één demonstrant. Ook het voorbije weekend vielen er nog eens 14 doden. Op 18 april begonnen de eerste protesten, oorspronkelijk gericht tegen de veranderingen in de sociale zekerheid.

Intussen eisen de betogers het ontslag van de president. Het zijn vooral kritische studenten die op straat komen, maar ze krijgen de steun van boeren, feministen, maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. De Nicaraguaanse bisschoppen veroordelen de aanpak van Ortega, maar proberen nog altijd een dialoog mogelijk te maken. 

Ortega zit steeds meer in het nauw. Zijn tegenstanders vragen gerechtigheid, vervroegde verkiezingen en boven alles zijn vertrek. Na drie maanden onrust ligt de Nicaraguaanse economie plat. Twee derde van de wegen wordt geblokkeerd, winkels worden geplunderd en de toeristen blijven weg van de chaos. 

Meest gelezen