De Rode Duivels zijn goed voor onze economie

Voetbal gaat niet alleen over winnen of verliezen op het veld. Voetbal kan ook heilzaam zijn voor België, de economie en de politiek. Bankeconoom Koen De Leus gaat op zoek naar de effecten van de winst van de Rode Duivels en trekt er enkele lessen uit voor onze economische politiek.

De winst van de Rode Duivels is goed voor onze economie. De consumptie van voeding en drank, in cafés, van sportkledij, televisies en elektronica, souvenirs en barbecues gaat de hoogte in. Cijfers van Vouchercodes.co.uk tonen voor de Engelsen een uitgavenstijging met 1,9 miljard pond tot en met de dramatische winst tegen Colombia.

In geval van een finaleplaats – kleine finale zal iets minder zijn  – komt de totale extra consumptie uit op 2,7 miljard pond, wat neerkomt op een ‘boost’ met 0,1 procentpunt van het bbp. De Belgische economie mag zich opmaken voor een gelijkaardige duw in de rug.

Daartegenover staat wel een daling van de productiviteit tijdens de matchen. Winkels sluiten de deuren, werknemers gaan extra vroeg naar huis. Onderzoeksbureau Statistica merkt op dat dit productiviteitsverlies in belangrijke mate afhangt van de samenloop van de voetbalmatchen met de kantooruren. Bazen in Azië en Australië konden op hun beide oren slapen met bijna geen overlap. De matchen van de Brazilianen daarentegen vielen pal tijdens de kantooruren (dank u België om dit economisch verlies te beperken). Voor de Europeanen is het zowat 50/50.

Beurzen

Na het verlies tegen de Fransen gaf de Bel-20 0,6% prijs. Niet het voetbal maar de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China lag aan de basis. Het WK heeft enkel een impact voor de finalisten, zo blijkt uit het verleden, en dan nog maar tijdelijk.

De aandelenbeurzen van de winnaars presteerden gemiddeld zo’n 3,5% beter dan de globale markt tijdens de eerstvolgende maand, stelt zakenbankier Goldman Sachs. Die outperformance werd in het daaropvolgende jaar wel volledig weggevaagd. Boodschap aan de winnaars: geniet ervan zolang het duurt …

Lessen voor de overheid

Specifiek gerelateerd aan de topprestatie van onze duivels, zijn er ook enkele nuttige boodschappen voor onze overheid. Arbeidsmobiliteit is duidelijk één van de sleutels van het succes. Onze helden spelen wereldwijd. Een fractie van die mobiliteit op de Belgische arbeidsmarkt zou onze economie geen windeieren leggen.

Ten tweede bewijst de nationale ploeg dat België een absolute topper is als het handelt als één natie. Het handelsmerk ‘België’ kreeg daarenboven met het dartele voetbalspel een stevige boost. Onze complexe staatsstructuur zorgt alleen voor een torenhoge rekening en inefficiënties.

Goedgevoel

Belangrijke sportevenementen terugbrengen tot alleen maar harde economische cijfers doet hen oneer aan. Ze brengen een ‘goedgevoel’ factor en inspirerende verhalen die jong en oud aanzetten tot meer sport.

Het is één van de weinige zaken die een volledige planeet dichter bij elkaar brengt. Sport slaagt erin belangrijke meningsverschillen te overbruggen. Getuige daarvan de Zuid- en Noord-Koreanen die gezamenlijk onder één vlag paradeerden tijdens de voorbije winterspelen. Misschien hadden we Trump en zijn landgenoten een ‘wild card’ moeten geven.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen