Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Pan-Amerikaanse samenwerking wil corruptie in Venezuela bestrijden

Colombia, Mexico, Panama en de Verenigde Staten zullen samenwerken om de corruptie in Venezuela de kop in te drukken. Gisteren zijn de vier landen samengekomen onder leiding van de Colombiaanse minister van Financiën Mauricio Cardena om de samenwerking te optimaliseren. 

Gisteren had de Colombiaanse minister van Financiën een meeting in Cartagena met politici uit Mexico, de Verenigde Staten en Panama. Volgens de Colombiaanse financiële inlichtingendienst, UIAF, beloven de vier landen beter samen te werken.

Ze hopen om zo de corrupte praktijken in Venezuela sneller aan banden te leggen. "De deelnemende landen erkennen de noodzaak van een internationale samenwerking om illegale financiële netwerken te bestrijden, want die steunen het repressieve regime van president Maduro", zegt de inlichtingendienst. 

Venezolaanse president Maduro tijdens de verkiezingen in 2018.
AFP or licensors

Chaos in Venezuela

Sinds Maduro in 2013 aan de macht kwam, is het land sterk achteruitgegaan. Terwijl Venezuela een generatie eerder nog een van de rijkste landen van Latijns-Amerika was, zakte het land, onder Maduro's bewind, weg in een diepe economische crisis.

Volgens Maduro zelf zou Venezuela daarentegen slachtoffer zijn van een economische oorlog geleid door de Verenigde Staten.  In mei 2018 werd Maduro toch opnieuw verkozen als president, maar er was sprake van corruptie. Kiezers zouden namelijk geld en bonussen gekregen hebben om op Maduro te stemmen. 

Economische mislukkingen, waaronder het kelderen van de olieprijzen, hadden rampzalige humanitaire gevolgen in het land. In 2017 steeg de kindersterfte met 30% en een derde van de Venezolanen moet minstens één maaltijd per dag overslaan. Volgens de UIAF zou Venezuela voedsel en humanitaire hulp als wapen gebruiken voor sociale controle.

Miljoenen Venezolanen zijn dan ook gevlucht naar onder meer Colombia, Peru en Brazilië. Niet alleen voor het schenden van mensenrechten, maar ook voor corruptie en drugshandel troffen Canada, de VS en een aantal andere landen al economische sancties tegen Venezuela. "Dit engagement bouwt aan een samenwerking op hoog niveau om zo de Venezolanen te steunen en zij die verantwoordelijk zijn voor de politieke, sociale en economische crisis aansprakelijk te stellen voor hun daden", besluit de verklaring van het UIAF. 

Meest gelezen