Videospeler inladen...

Rechter beslist: twee zwembaden in het Gentse mogen boerkini niet verbieden

Twee zwembaden in het Gentse mogen de boerkini niet verbieden. Dat schrijft De Standaard na een vonnis van de rechtbank in Gent. In het reglement van de twee zwembaden geldt een boerkiniverbod, maar een bedekkend zwempak verbieden om hygiënische- of veiligheidsredenen is niet gerechtvaardigd, luidt het vonnis. 

In het reglement van zwembad Ter Wallen in Merelbeke staat het zwart op wit: “boerkini’s worden om hygiënische/ ecologische redenen niet toegestaan”. In het reglement in Gent staat het ietwat omfloerster, daar wordt geschreven dat bedekkende zwemkledij niet toegestaan wordt. 

Twee moslima's werden geweigerd in de zwembaden omdat ze bedekkende zwemkledij droegen. Ze spanden een zaak aan en de rechter geeft hen nu gelijk.

"Boerkiniverbod om hygiënische- of veiligheidsredenen is niet gerechtvaardigd"

Een boerkiniverbod in de zwembaden kan niet, oordeelt de rechter in Gent nu. Een verbod is volgens het vonnis discriminatie. Een boerkiniverbod om hygiënische- of veiligheidsredenen is niet gerechtvaardigd. Dat zegt ook professor en mensenrechtenspecialist Eva Brems, die de zaak mee voorbereidde: "Er is geen discriminatie als je zeer gegronde redenen hebt, maar dan moeten die redenen echt zijn. In dit geval staat wetenschappelijk vast dat een meer bedekkend zwempak dat uit hetzelfde materiaal gemaakt is als een ander zwempak, niet minder hygiënisch is. En ook over de veiligheidsredenen was er niets concreets. En ook het argument neutraliteit is niet aan de orde."

De rechter baseerde zich onder meer op wetenschappelijke gegevens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Het reglement moet onmiddellijk aangepast worden, zelfs als ze nog in beroep gaan. Het is de eerste keer dat een rechter in ons land zich uitspreekt over de kwestie. 

Antwerpen past reglementen niet aan

Maar de discussie over de boerkini woedt al langer. In Antwerpen houdt men bijvoorbeeld het boerkiniverbod in stand, hoewel het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia vorig jaar nog liet weten dat er geen juridische grond bestaat voor zo’n verbod. Hun redenering was dezelfde als die van de Gentse rechter: er zijn geen problemen op het vlak van hygiëne en veiligheid. 

Fons Duchateau, N-VA-schepen in Antwerpen, laat alvast weten dat de reglementen in hun stad niet aangepast zullen worden. "Het ergste wat ons kan overkomen is dat een symbool van onderdrukking standaard wordt in onze zwembaden", laat hij weten. "Dit gaat niet om een kledingstuk. Het gaat ook niet over hygiënische voorschriften. Dit debat gaat zelfs niet over zwemmen. Het gaat om mensen die lak hebben aan gelijkheid en discriminatie van de vrouw."

Meest gelezen