Telecomwaakhond ziet ruimte voor vierde operator: "Scherpere prijzen"

Komt er een vierde telecomoperator in ons land, naast Proximus, Orange en Telenet? Als het van minister voor Telecom Alexander De Croo (Open VLD) afhangt wel. Hij wordt in zijn overtuiging nu gesterkt door een rapport van telecomregulator BIPT, die de intrede van een vierde speler als een "optie" ziet.

Vorige maand lanceerde De Croo het idee om een vierde speler toe te laten op de Belgische telecommarkt. Volgend jaar worden de frequenties op het mobiele netwerk voor de komende 20 jaar geveild en minister De Croo wil die opportuniteit grijpen om meer concurrentie te brengen.

Het BIPT - het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie - moest de discussie objectiveren en de telecomwaakhond heeft zijn rapport nu klaar.

Lagere prijzen

Volgens het BIPT zullen de prijzen dalen, een niet onbelangrijk argument. "Op basis van enkele ervaringen in het buitenland mogen we aannemen dat de prijzen, zeker in een eerste fase, sterk gaan dalen", klinkt het. Die nieuwe spelers komen bovendien vaak met nieuwe prijsformules en diensten, "waardoor ook bestaande operatoren zich aanpassen".

De bestaande telecomoperatoren zeggen dan weer dat de kwaliteit van het netwerk achteruit zou gaan. Maar die stelling kan niet duidelijk aangetoond worden, vindt het BIPT. Wel bestaat het risico dat er minder zal geïnvesteerd worden in landelijke gebieden.

Drempels

Desalniettemin zijn er ook behoorlijke drempels voor een eventuele vierde speler, zegt het BIPT. "Een van de belangrijkste uitdagingen zal het bekomen zijn van de nodige bouw- en leefmilieuvergunningen voor de sites, masten en de stralingsnormen in het bijzonder in Brussel."

De Croo: "Uniek moment om telecommarkt te dynamiseren"

Voor minister De Croo is de studie "genuanceerd en stevig onderbouwd". Ze geeft aan dat dat de veiling van de nieuwe spectrumlicenties in 2019 en de mogelijke intrede van een vierde speler "een uniek moment is om de telecommarkt te dynamiseren en aan te zetten tot scherpere prijsconcurrentie", luidt de reactie.

"Natuurlijk zullen de bestaande operatoren zich blijven verzetten tegen de intrede van een nieuwe concurrent. Ze blijven de koek de volgende twintig jaar het liefst onder hun drie verdelen. Dat is ook normaal. Alleen sporen de belangen van de bestaande operatoren niet met het belang van de de consument die recht heeft op lagere prijzen."

Meest gelezen