Videospeler inladen...

Termont over boerkini-vonnis: "Dat een Antwerpse schepen dat zomaar naast zich neerlegt"

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) verdedigde in “De Wereld Vandaag” op Radio 1 dat het stadsbestuur in beroep gaat tegen een vonnis dat stelt dat moslima’s die dat willen, in boerkini moeten kunnen zwemmen in het Gentse zwembad Van Eyck. Termont had het in “De Wereld Vandaag” ook over zijn laatste Gentse Feesten als burgemeester.

Net als eerder schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (SP.A) benadrukt Termont dat er een specifieke reden is om in beroep te gaan tegen het vonnis: ”Het gaat er ons om dat de rechter het vonnis motiveert door te verwijzen naar religie. Dat gaat voor ons niet ver genoeg."

"Er zijn namelijk nog mensen die verkiezen om te gaan zwemmen in lichaamsbedekkende zwemkledij. Er zijn mensen met huidziekten, mensen die vinden dat ze te zwaar zijn, transgenders... Ook zij moeten de kans krijgen lichaamsbedekkende zwemkledij te dragen. Dus het vonnis is voor ons te beperkt.”

Maar zolang er geen uitspraak in beroep is, zal Gent zich aan het vonnis houden, zegt Termont, die en passant nog even uithaalt naar de Antwerpse schepen Fons Duchateau (N-VA): “Dat een schepen van Antwerpen zomaar zegt dat hij dat vonnis naast zich neerlegt, begrijp ik niet. We leven in een rechtsstaat. Er is scheiding der machten. Dus dan moet je als politicus ook de rechter volgen, en wij gaan dat ook doen.”

Laatste Gentse Feesten als burgemeester

Voor Daniël Termont beginnen vandaag zijn laatste Gentse Feesten als burgemeester. Hij kijkt er met gemengde gevoelens tegenaan: “Het is zoals mijn pensioen. Ik doe mijn job zeer graag, het is zeer gevarieerd en uitdagend. Anderzijds kijk ik er naar uit dat het wat rustiger zal zijn. Volgend jaar tijdens de Gentse Feesten zal ik misschien zelf mijn agenda eens kunnen invullen.”

“Ik maak de Feesten al 50 jaar mee. Ik herinner mij als 15-jarige de periode van een paar kratten bier met een plank erop als podium en veel pinten drinken. Nu is het veel professioneler geworden. Het is ook goed dat we de Gentse Feesten enigszins hebben afgebouwd."

"Er waren jaren van 1,8 miljoen bezoekers op tien dagen. Dat was niet meer te doen. Wij hebben toen besloten om de kwaliteit te verhogen en de culturele inhoud te verbeteren, en daar zijn we zeer redelijk in geslaagd.”

Beluister hier het volledige gesprek met burgemeester Termont in "De wereld vandaag"

Meest gelezen