Video player inladen ...

Trump tackelt brexit-plannen May: "Ze heeft niet geluisterd naar mij"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een interview met het Britse boulevardblad The Sun uitgehaald naar de brexit-strategie van de Britse premier Theresa May. Trump zet een mogelijk handelsverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zelfs op de helling. 

May stelde vorige week het "collectief standpunt" voor van haar regering over de toekomstige Brits-Europese relaties na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat standpunt komt neer op een "zachtere" brexit. En dat is kennelijk zeer tegen de zin van de Amerikaanse president.

"Ik heb haar gezegd hoe ze de brexit moest aanpakken. Maar ze wilde een ander pad bewandelen. Ze heeft niet geluisterd naar mij", zegt Trump in The Sun. Wat de Britse regering nu voorstelt is niet waar het Britse volk voor heeft gestemd, vindt de Amerikaanse president, die momenteel op bezoek is in het Verenigd Koninkrijk.

Handelsverdrag op de helling?

Een handelsverdrag tussen de VS en het VK wordt moeilijk, stelt Trump. "Als ze de deal zo afsluiten, zouden we met de Europese Unie in plaats van met het Verenigd Koninkrijk zaken doen, dus het zal het verdrag waarschijnlijk kapotmaken."

Theresa May zet nochtans hoog in op zo'n handelsverdrag met de Verenigde Staten, als tegengewicht voor de uitstap uit de EU. De uitspraken van Trump zouden haar dus wel eens pijn kunnen doen.

Net als Trumps lovende woorden voor Boris Johnson, de Britse buitenlandminster - en harde brexiteer - die eerder deze week nog opstapte uit de regering.  "Hij zou een goede premier zijn" omdat hij "de juiste instelling" heeft.

Boris Johnson zou een goede premier zijn

Donald Trump, president VS

The Sun publiceerde het interview met Trump gisteravond kort nadat de president in Blenheim Palace een staatsdiner met May had bijgewoond. Het gesprek werd woensdag voor de NAVO-top opgenomen op de Amerikaanse ambassade in Brussel.

(Lees verder onder de foto.)

Afgemeten reactie Downing Street 10

Downing Street 10 reageert voorzichtig op de harde taal van Trump aan het adres van May. "Premier May kijkt ernaar uit om met president Trump samen te zitten en hem in te lichten over het witboek (het voorstel van de Britse regering hoe ze de brexit wil regelen, nvdr.)", zo klinkt het afgemeten bij de woordvoerder van May.  De Britse premier en Trump ontmoeten elkaar deze voormiddag.