Videospeler inladen...

Veiligheidsdiensten klaar voor Gentse Feesten

De 175e editie van de Gentse Feesten begint vanavond en de veiligheidsdiensten zijn goed voorbereid op alle mogelijke scenario's. Ze hielden vlak voor de aanvang nog een laatste overleg om de violen gelijk te stemmen.

In het Gentse stadhuis verzamelden alle veiligheidsdiensten én vertegenwoordigers van onder meer De Lijn, Farys, Eandis, het Rode Kruis, het voedselagentschap... Ze overlopen er verschillende pijnpunten die nog opgelost moeten worden. Al bij al zijn er weinig problemen. Eén pop-upbar is nog niet in orde en er is ook wel wat bezorgdheid over hitte en stof. Ook over de kleine finale van het WK voetbal komen enkele praktische vragen. De stad keurde goed dat 7 grote pleinen de match op groot scherm mogen uitzenden morgen. 

Camera's overal

De politie, brandweer en de medische diensten coördineren hun acties vanuit een gloednieuw commandocentrum. Daar zullen onder meer de beelden binnenkomen van de 29 camera's die in de Gentse binnenstad zijn opgesteld. Hier en daar moesten nog snel een aantal bomen gesnoeid worden zodat het camerazicht optimaal was. En, voor het eerst zullen enkele agenten ook met zogenaamde bodycams door de feestenzone patrouilleren. Zij dragen kleine camera's op hun uniform die beelden kunnen maken en zo kunnen helpen om bijvoorbeeld heethoofden op te sporen. Het zorgt er ook voor dat mensen zich wat rustiger houden. 

Buitenlandse hulp

Commissaris Patrick Joos is coördinator van de politie tijdens de Gentse Feesten en maakt zich geen grote zorgen. "Natuurlijk hanteren we nog terreurniveau drie en zijn we extra waakzaam. Zo zijn bepaalde toegangswegen bijvoorbeeld versperd met betonblokken- of sluizen. Maar, eigenlijk verwacht ik de gebruikelijke problemen. Het gaat dan over zakkenrollers, sporadische vechtpartijen, dronken mensen...". Om het gauwdieven extra moeilijk te maken gaan er onder meer ook Duitse gespecialiseerde agenten meehelpen. En, ook dit jaar stuurt de Nederlandse politie een delegatie van 4 mensen die bijspringen. "Ook de federale politie kan bijspringen indien nodig, we dan natuurlijk ook al een deel een beroep op hen omdat we ook buiten de feestenzone politiewerk moeten kunnen blijven doen", legt Joos uit. 

7/7

De politie bemant het commandocentrum en dat 10 dagen lang, 7 op 7. 's Namiddags krijgen ze versterking van de medische diensten en de brandweer. Zij blijven tot de vroege ochtend. Op die manier zijn de lijnen kort en kan er snel gecommuniceerd worden. De feesten beginnen officieel om 18u vanavond en duren nog tot 22 juli (of voor de diehards tot de vroege uurtjes van 23 juli). 

kasto80

Meest gelezen