Herman Sorgeloos

Vlaanderen investeert 5,5 miljoen in Rosas, P.A.R.T.S. en Ictus in Brussel

De Vlaamse ministers Sven Gatz en Hilde Crevits, respectievelijk bevoegd voor Cultuur en Onderwijs, investeren gespreid over drie jaar 5,5 miljoen euro in het gebouwencomplex in Vorst waar vzw Rosas, P.A.R.T.S. vzw en Ictus vzw zijn gehuisvest.

Het dansgezelschap Rosas werd opgericht in 1983 en heeft internationaal naam en faam gekregen dankzij Anne Teresa De Keersmaeker en haar team. Rosas won de voorbije jaren zowat alle grote dansprijzen.

De Keersmaeker richtte ook P.A.R.T.S. op, dat vandaag is uitgegroeid tot een van Europa's belangrijkste dansscholen. Op de campus in Vorst werken Rosas en P.A.R.T.S. ook al lange tijd samen met Ictus, waarmee al 14 creaties werden gemaakt.

Het verbouwde industriële complex van de voormalige Blanchisserie Royale aan de Van Volxemlaan 164 in Vorst vormt sinds 1995 de thuisbasis voor Rosas, P.A.R.T.S. en Ictus.

In 2002 kreeg het complex een nieuwbouw bij. De Vlaamse Gemeenschap kocht het hele complex in 2009 met Rosas als beheerder. Na de aankoop werd een renovatieproject opgestart. Een eerste deel daarvan is gerealiseerd in 2014, een tweede deel staat gepland voor de zomer van 2019.

De uitbreiding en aanpassing van de infrastructuur heeft ook te maken met de geplande nieuwe opleidingscyclus bij P.A.R.T.S., de nood aan extra opslagruimte voor Rosas en de behoefte aan verbeterde werkruimtes voor ICTUS.

De totale investering van de Vlaamse Gemeenschap bedraagt 5,5 miljoen euro.

Meest gelezen