Videospeler inladen...

Trump: "Wat jullie ook doen met brexit, het is oké voor mij, als we maar handel kunnen drijven"

De Amerikaanse president Donald Trump en de Britse premier Theresa May gaan schijnbaar als twee beste vrienden uit elkaar, na hun ontmoeting in Chequers Court, het officiële landgoed van de Britse premier. Van enige onenigheid over de brexitplannen was geen spoor meer. "Nu moeten we vooral een sterk handelsverdrag uitwerken", zei Trump.

Even leek het erop dat de relatie tussen May en Trump verzuurd was. Trump zei pas nog in een interview met het Britse boulevardblad The Sun dat “ze niet naar mij geluisterd heeft”. Trump is voorstander van een harde brexit, een volledige scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, maar May is een zachtere brexit genegen, met onder meer een vrijhandelszone voor goederen.

Van dat meningsverschil was op de persconferentie niks meer te merken. Toen een BBC-journaliste verwees naar het interview in The Sun, was het antwoord van Trump voorspelbaar: "Fake news".

Gisteren was een fantastische avond. Onze relatie is nooit sterker geweest.

President Trump

Het regende superlatieven langs beide kanten. Over hun militaire en economische samenwerking en over de historische band tussen het Verenigd Koninkrijk en de VS en hoe die band "de basis van onze veiligheid en vooruitgang" vormt.

Over de brexit was Trump duidelijk: "We zullen wel zien als de brexit is afgerond, maar wat jullie ook doen, voor mij is het oké. Als we maar handel kunnen drijven." Trump en May gaven mee dat de voorbereidingen voor een handelsverdrag al bezig zijn.

Gisteravond hadden May en Trump een diner, samen met hun partners en andere genodigden. Dat diner is Trump blijkbaar heel goed bevallen. "Gisteren was een fantastische avond. Hiervoor hadden we elkaar al veel gezien, maar nu hebben we over alles lang gepraat. Onze relatie was nooit sterker."

Meest gelezen