Zin in een zomers stadsfestival? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Al 175 jaar vree wijs in Gent

Dit weekend zijn er weer veel zomerfestivals (om Cactusfestival, TW Classic, Afro-Latino Festival, Blues Peer en het Vijverfestival niet te noemen), maar ook het grootste (stads)festival van allemaal is gestart, in Gent. Nog tot 22 juli vieren de Gentse Feesten hun 175e verjaardag, met een bonte mengeling van voorstellingen, drank, concerten, drank, circus, drank en nog meer drank. Volksfeest, muziekfestijn, theaterfestival: de Gentse Feesten zijn het allemaal. Let vooral op de draak van het Belfort die na bijna 200 jaar weer vuur zal spuwen, elke avond om 23 uur.

4 dagen lang is er ook Miramiro in Gent, het (straat)theaterfestival, met ook heel wat gratis voorstellingen. Zo toont Chloé Moglia haar halsbrekende toeren in de Machariuskerk: 

Het is morgen ook Zondag Vosdag in Gent. Luc De Vos stierf alweer 4 jaar geleden en dat wordt jaarlijks herdacht tijdens Zondag Vosdag. Niet meer in november, maar wel tijdens De Vos zijn geliefde Feesten.  Marcel Vanthilt en Brihang bewijzen hem morgen eer op het Walter De Buckplein.  

Meer zomers stadsfestival, in Kuurne

Niet alleen in Gent kennen ze de aantrekkingskracht van een (gratis) stadsfestival, ook in Kuurne. Daar wordt vandaag p'Latsedoen georganiseerd.

Dat Raymond van het Groenewoud op z'n 68e nog altijd zin heeft om op te treden bewees hij recent nog, in het artikel hiernaast. Ook André Brasseur (78) staat er nog altijd.

Tegenover de "oude knarren" staat de 19-jarige Soufiane Eddyani, die op Youtube een gigantische schare fans heeft. Als die allemaal in Kuurne komen opdagen ligt de titel van grootste festival van het land binnen handbereik. We houden u op de hoogte.

Nóg meer stadsfestival, in Wervik

2050 jaar Wervik en Wervicq-Sud, dat wordt dit weekend gevierd met een groots volksfeest. Vorige week werd de grens nog tijdelijk afgesloten uit schrik voor problemen na de (teleurstellende) WK-match tegen Frankrijk, dit weekend vormt de nieuwe brug over de Leie het middelpunt van het festiviteiten. Verwacht dus geen "The bridge"-toestanden, maar wel een verbroederingsfeest met (zo hoopt de organisatie) 10.000 sympathisanten.

Zuidfoor in Brussel van start

Nog tot 19 augustus kunt u terecht op de Zuidfoor in Brussel, voor smoutebollen en adrenalinestoten, en dat al voor de 138e keer. Om 12.45 uur vanmiddag wordt de kermis officieel geopend...

... Terwijl in Sint-Niklaas de zomerkermis dit weekend eindigt met een groots vuurwerk, zondagavond om 23 uur, op het "grootste marktplein van het land".

Kate Bush in Brussel

40 jaar geleden schonk Kate Bush ons niet alleen de klassieker "Wuthering heights", maar ook een bijhorende videoclip (met wilde armbewegingen en vlammend rode jurk) die na al die jaren nog altijd tot de verbeelding spreekt. Daarom is deze zaterdag 14 juli uitgeroepen tot "Most wuthering heights day ever". Op verschillende plaatsen in de wereld hijsen mannen en vrouwen zich in een rode jurk en imiteren de bewegingen van Kate Bush, terwijl het nummer luid weerklinkt. Vanmiddag wordt het evenement voor het eerst ook in ons land georganiseerd. Vanaf 13 uur bent u welkom om te repeteren in het Leopoldpark in Brussel, een uurtje later schalt "Wuthering heights" door de boxen. Hoe dat er kan uitzien ziet u hieronder. Prettig weekend!

Meest gelezen