Video player inladen ...

1,6 miljoen bestuurders reden vorig jaar te snel

Vorig jaar werden ongeveer 1,6 miljoen bestuurders betrapt toen ze te snel reden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. In vergelijking met 2016 zijn dat er ruim een kwart meer. Dat komt onder meer omdat het aantal trajectcontroles op de snelwegen gestegen is. 

Om exact te zijn: in 2017 reden 1.595.991 autobestuurders aan een te hoge snelheid. Omgerekend zijn dat er iets meer dan 4.370 per dag. dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). In vergelijking met 2016 zijn dat er 27,5% meer. 

Volgens Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA) is dat voornamelijk te verklaren door het gestegen aantal trajectcontroles. "Er zijn grote investeringen gebeurd in een nieuwe soort camera's met nummerplaatherkenning, zoals die van de trajectcontroles. Maar ook de investeringen van de lokale politiezones hebben ervoor gezorgd dat er meer geflitst wordt langs andere plaatsen dan enkel maar op de grootste wegen." 

Voornamelijk op de E40 richting Brussel en op de E17 richting Antwerpen zijn heel wat bestuurders geflitst tijdens trajectcontroles. De komende maanden worden dat soort controles overigens uitgebreid.  

De investeringen van de lokale politiezones hebben ervoor gezorgd dat er meer geflitst wordt langs andere plaatsen dan enkel maar op de grootste wegen

Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA)

Daar staat tegenover dat er steeds minder bestuurders zich laten flitsen door de vaste flitspalen. "Dat is een oudere technologie met een camerarolletje, waar minder vaak gebruik van gemaakt wordt," zegt Vermeulen. "En bestuurders gaan ook vaker remmen vlak voor een vaste flitspaal."