AFP or licensors

110.000 Catalanen betogen om vrijlating van hun gevangen leiders te eisen

In de Catalaanse hoofdstad Barcelona hebben vanavond zo'n 110.000 Catalanen betoogd om de vrijlating te eisen van hun politieke leiders die in een Spaanse cel zitten en de terugkeer van de leiders die momenteel in ballingschap leven. Onder de betogers was ook de nieuwe Catalaanse minister-president Quim Torra.

De betogers nemen er geen vrede mee dat de nieuwe Spaanse regering van premier Pedro Sanchez heeft beslist om de 9 gevangen Catalalaanse leiders naar een Catalaanse cel over te plaatsen. Op de betoging werden spandoeken met slogans als "Vrijheid voor onze politieke gevangenen" en "Wij willen jullie bij jullie thuis" meegedragen.

De gevangen leiders en de leiders in ballingschap worden door het Spaanse gerecht beschuldigd van rebellie, een gevolg van het referendum over onafhankelijkheid dat ze in oktober vorig jaar hebben georganiseerd tegen de wil van de Spaanse regering in Madrid.

Ook toenmalig minister-president Carles Puigdemont wordt gezocht, maar die is naar het buitenland gevlucht. Eerder deze week heeft een Duitse rechter beslist dat Puigdemont aan Spanje moet worden overgeleverd, maar niet voor de aanklacht van rebellie, de zwaarste aanklacht tegen hem. Dat het Spaanse gerecht Puigdemont voor rebellie zou kunnen straffen, lijkt dan ook weinig waarschijnlijk.

De Catalaanse kwestie verlamt de Spaanse en de Catalaanse politiek nu al bijna een jaar. Dat heeft te maken met de stugge houding van de vorige Spaanse premier Mariano Rajoy en de onverzettelijkheid van veel separatistische leiders in Catalonië. Vervroegde verkiezingen en een nieuwe regionale regering in Barcelona hebben tot nu toe niet veel opgelost, maar de nieuwe Spaanse premier Pedro Sanchez lijkt zich nu wel iets minder hard op te stellen tegenover de Catalaanse separatisten.