Volop zomer en toch vallende bladeren: bomen lijden onder droogte

Het is al heel wat waarnemers, media en natuurliefhebbers opgevallen: her en der verliezen bomen hun bladeren. Dat heeft alles te maken met de droogte, en dus ook met de hitte. Niet alle bomen hebben problemen. Eiken houden goed stand, lijsterbessen, berken, wilgen, populieren en soms zelfs beuken beginnen er herfstachtig uit te zien. 

Belga

"De bomen kiezen er zelf voor om wat dunner in het blad te staan", is de analyse van Koen Es van de Plantentuin van Meise. "Het vocht in bomen verdampt via de blaadjes. Het gaat soms om honderden liter water per dag. Minder blaadjes betekent minder vochtverlies", verklaart Es. 

Jonge en eenzame bomen

Meest kwetsbaar zijn bomen jonger dan 10 jaar en exemplaren die alleen staan, langs een straat of in een tuin bij voorbeeld. Dat zegt Griet Buyse van het Instituut voor Bosonderzoek. "Bomen die onlangs werden aangeplant, lopen het meest gevaar", legt Buyse uit. Die bomen kunnen wat besproeiing best gebruiken. Als dat mag van de overheid. 

Ook alleenstaande bomen verliezen hun bladeren. In een bos of natuurgebied blijft meer water langer bewaard in de bodem. Water op straat of in een tuin verdwijnt als...sneeuw voor de zon.  Oplosssing is dus meer aaneengesloten bossen en natuurgebieden aanleggen. 

Als de droogte nog een maand zou aanhouden, komen bijna alle bomen overal in de problemen. Op lange termijn, met meer droge en hete zomers, kan het beeld qua bomen veranderen. Zuidelijke en droogte-resistente soorten zullen dan de plaats innemen van inheemse variëteiten. 

Bert Spiertz Fotografie

Meest gelezen