Video player inladen...

CEO Greenyard: "1-op-1-link leggen tussen doden en bedrijf is delicate kwestie, meer onderzoek is nodig"

De CEO van Greenyard, Hein Deprez, heeft gereageerd op de listeriacrisis die er woedt in zijn bedrijf. Er zouden de afgelopen jaren in Europa verschillende mensen overleden zijn door de bacterie. "Ik zeg niet dat er geen verband zou zijn, maar er is meer onderzoek nodig. Een één-op-één-link leggen, is een delicate kwestie. Verschillende van de zieken hebben bijvoorbeeld geen diepvriesgroenten geconsumeerd."

Het Belgische bedrijf Greenyard kwam gisteren in het oog van de storm terecht nadat bekend geraakt was dat er de afgelopen jaren mogelijk 9 mensen overleden zijn in Europa na het eten van de diepvriesgroenten van het bedrijf. Een listeria-bacterie zou aan de oorzaak liggen. 

"We nemen dit als bedrijf zeer ernstig", benadrukt CEO Hein Deprez. "In onze productiesites onderzoeken we permanent op besmettingen en bacteriën. Belangrijk om te weten, is dat listeria een bacterie is die altijd voorkomt en aanwezig is in de grond, in de productie van de teelt. Maar dit type bacterie, dat we door nieuwe methoden nog maar kort apart kunnen opsporen, is virulenter en kan gezondheidproblemen veroorzaken."

Dit type bacterie, dat we door nieuwe methoden nog maar kort apart kunnen opsporen, is virulenter en  kan gezondheidproblemen veroorzaken

Op het moment dat het Europees voedselagentschap EFSA kon zeggen dat dit type schadelijk is, heeft Greenyard naar eigen zeggen de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. "De recall-actie is op dat moment opgestart om de producten uit voorzorg terug te roepen. In 70 à 80 landen zijn de recalls aan de gang."

In België worden er zo bijvoorbeeld diepgevroren erwten, bonen en pastinaak teruggeroepen bij Colruyt en Delhaize.

"Ik zeg niet dat er geen verband zou zijn, maar er is meer onderzoek nodig"

Toch wil de CEO nog niet gezegd hebben dat er een causaal verband bestaat tussen het bedrijf en de doden. "We nemen dit ernstig en dit type listeria kan inderdaad de ziekte veroorzaken. Ik zeg niet dat er geen verband zou zijn, maar er is meer onderzoek nodig. Een één-op-één-link leggen, is een delicate kwestie. Verschillende van de zieken hebben bijvoorbeeld geen diepvriesgroenten geconsumeerd."

De fabriek in Hongarije - vanwaar de besmetting zou komen - is intussen wel helemaal dicht. "Als we 100 procent zeker zijn waar de oorzaak ligt, zullen we die aanpakken."

Deprez benadrukt ook dat de bacterie heel gemakkelijk onschadelijk gemaakt kan worden. "Als men het product gedurende twee minuten aan 70 graden kookt, is het risico nul."

Als men het product gedurende twee minuten aan 70 graden kookt, is het risico nul

Hein Deprez - CEO Greenyard

Meest gelezen