Videospeler inladen...

Duizenden Schotten betogen tegen aanwezigheid Donald Trump

In Schotland zijn duizenden mensen de straat op gekomen om te betogen tegen de aanwezigheid van de Amerikaanse president Donald Trump. Die brengt het weekend door in een van zijn golfresorts in Schotland. Daarvoor was Trump voor een werkbezoek in de Britse hoofdstad Londen, en volgende week heeft hij in Finland een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Trump landde gisteravond met zijn Air Force One op de luchthaven van Prestwick. Hij werd er begroet door staatssecretaris voor Schotland David Mundell, die hem verwelkomde in naam van de Britse regering. Een ontmoeting met de Schotse premier Nicola Sturgeon staat niet op het programma; die heeft zich al meermaals erg kritisch getoond tegenover de Amerikaanse president.

Op verschillende plaatsen in Schotland zijn er vanmiddag protestbetogingen tegen Trump. In de hoofdstad Edinburgh is er een nationale betoging voor het Schotse parlement, maar ook in Dundee is er een betoging. Net als gisteren is er ook protest in Turnberry, in de buurt van het golfresort waar Trump verblijft.

Lees verder onder de foto.

Intussen is de Schotse politie op zoek naar een man die gisteren met een paraglider boven het luxeresort van Trump is gevlogen. Hij sleepte een spandoek waarop "Trump: well below par" te lezen stond ("Trump, verre van aanvaardbaar", nvdr.), een protestactie tegen het milieubeleid van de Amerikaanse president.

Het ging om een actie van Greenpeace, dat zegt dat de politie 10 minuten op voorhand was verwittigd. Volgens de politie heeft de man het vliegverbod boven het hotel overtreden en moet hij dus worden vervolgd.

Lees verder onder de foto.

In Londen, waar Trump gisteren is vertrokken, hebben vandaag enkele honderden extreemrechtse activisten betoogd vóór de Amerikaanse president.

Meest gelezen