Historisch bezoek na 22 jaar van Eritrea aan Ethiopië

De president van Eritrea brengt een historisch bezoek aan buurland Ethiopië. Dat is voor het eerst in 22 jaar. Vorige week trok de nieuw verkozen Ethiopische president al naar Eritrea. In het conflict tussen beide landen zijn de voorbije jaren 70.000 mensen omgekomen.

De Eritrese president Isaias Afwerki is geland in Ethiopië voor een historisch driedaags bezoek. Het eerste bezoek van een Eritrese president in 22 jaar. Beide landen leven al jaren op voet van oorlog met elkaar.

Einde oorlog

De 72-jarige Afwerki werd op de luchthaven van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba ontvangen door de Ethiopische premier Abiy Ahmed. De hervormingsgezinde premier was vorige week nog zelf afgereisd naar Eritrea, waar de twee landen een historisch akkoord sloten en het einde van de staat van oorlog aankondigden. Beide landen willen nu ook de handelsrelaties en diplomatieke betrekkingen herstellen. Het vredesproces is in gang gezet door de nieuwe jonge premier van Ehtiopië, Abiy Ahmed.

AFP or licensors

Eritrea en Ethiopië waren sinds 1998 verwikkeld in een gewelddadig grensconflict dat tienduizenden mensen met hun leven moesten bekopen. In 2000 werd een vredesakkoord bereikt, maar dat werd nooit helemaal uitgevoerd en beide landen bleven op gespannen voet staan en steunden rivaliserende partijen in regionale conflicten, zoals in Somalië.

Meest gelezen