Video player inladen ...

"Le 14 juillet" in beeld: "Franse nationale feestdag was er dit jaar één van de blunders"

De Fransen en hun "le 14 juillet" - ofwel de nationale feestdag: het is en blijft een spektakel. Vooral de militaire optocht onder goedkeurend oog van president Emmanuel Macron op de Champs Elysées levert elk jaar opmerkelijke beelden op. Al verliep het dit jaar niet altijd even vlekkeloos...

AFP or licensors

Veel vlaggen, wapens, paarden en tanks - zoals altijd - op deze 14e juli. Om 7 uur vanmorgen was er al een massa op de been voor de jaarlijkse militaire parade langs de Champs Elysées. 

AFP or licensors
Copyright 2018. The Associated Press. All rights reserved

De cijfers zijn dan ook indrukwekkend. 4.000 militairen marcheren op de parade, 250 paarden trekken voorbij, bijna 100 vliegtuigen en helikopters vliegen over. De Fransen maken zich op voor een extra feestelijk weekend, want naast de nationale feestdag, hopen ze morgen ook nog de wereldbeker voetbal in de lucht te steken.  

Lees hier de analyse van Steven Decraene over de feestelijkheden en hun betekenis. 

AFP or licensors

De optocht is ook een enorme veiligheidsoperatie. Maar liefst 12.000 agenten zijn dit weekend op de been om alles in goede banen te leiden - niet alleen de feestdag, maar ook de WK-finale van morgen.

Samen met de chef van het leger, Francois Lecointre, trekt president Emmanuel Macron door de straten. 

AFP or licensors

De parade wordt elk jaar tot in de puntjes voorbereid. Foutjes of onnauwkeurigheden zijn er zelden tot nooit, maar dit jaar verliep niet alles even vlekkeloos. "Deze 14e juli was er een van de blunders", zegt correspondent Frank Renout. Tijdens de demonstratie kwam het tot een botsing tussen twee agenten van de gendarmerie op Place de la Concorde. Vlak voor het oog van president Macron. Luttele seconden later konden de twee wel opnieuw vertrekken met hun motor. 

Copyright 2018. The Associated Press. All rights reserved

En ook bij de tricolore luchtshow liep niet alles zoals het hoorde. De Franse driekleur achter de straaljagers had dan weer een verkeerde kleurencombinatie. Een strook rood te veel, en dan nog aan de verkeerde kant. "Maar verder was het een optocht als vanouds waarvan Donald Trump ooit zei dat die 'm ook wel zou willen organiseren in Washington", getuigt Renout nog.

Copyright 2018. The Associated Press. All rights reserved