Migranten op weg naar Spanje nadat ze geweigerd werden door Italië en Malta. Archieffoto
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Italië haalt 450 migranten van vissersboot na ruzie met Malta maar weigert ze te laten aanmeren 

Italië heeft alle 450 vluchtelingen en migranten van een vissersboot, die in de buurt van het Italiaanse eiland Lampedusa voer, verdeeld over verschillende reddingsschepen. Maar weigert nog steeds om de boten te laten aanmeren in Italië. Volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini is de vissersboot eerst in Maltese wateren geweest en daarom is Malta verantwoordelijk. Malta zegt dan weer dat de boot zich dichter tegen het Italiaanse eiland bevond en dat Italië de opvarenden moet redden. 

"Alle 450 vluchtelingen en migranten zijn van de oude vissersboot gehaald. 176 mensen zijn opgenomen door een patrouilleboot van Frontex, de Europese grenswacht, 266 zijn opgenomen door een Italiaanse patrouilleboot, daarnaast zijn acht vrouwen en kinderen meteen overgebracht naar het eiland Lampedusa omdat ze medische hulp nodig hadden", weet correspondent Andrea Vreede in Italië. "Maar waar de mensen nu precies naartoe gaan is nog steeds niet duidelijk." Italië weigert namelijk om de twee schepen te laten aanmeren en vindt dat de schepen richting Malta of Libië moeten varen. 

Italië heeft volgens Vreede de opvarenden van de vissersboot gehaald omdat de humanitaire nood enorm was. “Het was geen NGO, geen militair schip, geen koopvaardijschip, het was een oude vissersboot vol met mensen en dat maakte de humanitaire nood enorm”, zegt Vreede. 

"Het schip mag geen Italiaanse haven binnenvaren"

De Italiaanse minister Salvini heeft op Twitter geschreven dat hij het schip weigert: "Malta, de smokkelaars en wereldverbeteraars in heel Italië en de rest van de wereld moeten weten dat dit schip geen Italiaanse haven kan en mag binnenvaren." 

"Boot dichter tegen Lampedusa"

Malta betwist de stelling van Salvini. Toen de Maltese reddingsdiensten op de hoogte werden gebracht, bevond het schip zich volgens een woordvoerder van de regering in de hoofdstad Valletta op 53 zeemijlen van het Italiaanse eiland Lampedusa en op 110 zeemijlen van Malta. Het land is dan ook niet verantwoordelijk, voegde hij toe. Bovendien was Lampedusa de bestemming van het schip, daarom zou Italië de opvarenden moeten opvangen.

In een verklaring van de Maltese regering stond verder te lezen: "Malta heeft het schip gemonitord om onmiddellijke hulp te garanderen als het nodig was en heeft voldaan aan alle verplichtingen volgens de toepasselijke internationale verdragen inzake zoek- en reddingsacties."

Salvini voert zeer streng anti-immigratiebeleid

Italië voert onder het bewind van Salvini een zeer streng anti-immigratiebeleid. "Minister Salvini grijpt elke kans, elke boot die passeert, om duidelijk te maken dat Italië niemand meer wil opnemen. En dat is gericht aan zijn kiezers”, voegt Vreede nog toe. 

Vorige maand weigerde Italië nog de Aquarius, het reddingsschip van hulporganisatie SOS Méditerrannée met meer dan 600 vluchtelingen en migranten aan boord. Het schip moest uiteindelijk uitwijken naar Spanje.

Meest gelezen