Video player inladen ...

Twee Palestijnse jongeren gedood bij Israëlische aanval in Gaza

Bij Israëlische luchtaanvallen zijn vanmiddag twee Palestijnse tieners gedood. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van de Gazastrook gemeld. De luchtaanvallen volgden op een reeks nachtelijke luchtaanvallen vanuit Gaza, in de nasleep van confrontaties aan de grens tussen Israël en de Gazastrook.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid was de dodelijke luchtaanval van vanmiddag gericht op een appartement dat leeg was op het moment van de aanval. De doden zijn twee tieners van 15 en 16 jaar die zich in de straat van het appartement bevonden.

Volgens het Israëlische leger werd het gebouw door Hamas voor militaire doeleinden gebruikt. Bij alle Israëlische luchtaanvallen van vanmiddag vielen ook 15 gewonden: 2 in Rafah en 13 in Gaza-Stad.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger gaat het om de belangrijkste operatie van de luchtmacht die sinds de oorlog van 2014 overdag in de Gazastrook werd uitgevoerd. "Hamas heeft een grens overschreden met zijn zogenaamde mars van de terugkeer, die in feite bestaat uit gewelddaden, aanvallen op de veiligheidshekken, raketbeschietingen naar het Israëlische grondgebied, en lanceringen van brandende ballonnen en vliegers", klonk het.

Sinds 30 maart protesteren de Palestijnen aan de grens tussen de Gazastrook en Israël voor het recht op terugkeer van de Palestijnen die bij de oprichting van Israël in 1948 van hun land werden verdreven. Meer dan 4.000 mensen zijn sinds het begin van de demonstraties neergeschoten en minstens 141 Palestijnen werden gedood door Israëlisch geschut. Aan Israëlische zijde viel geen enkele dode.