Archiefbeeld van de Belgische parade in Londen.
AFP or licensors

Waarom Belgische soldaten vandaag gewapend door Londen mogen marcheren

Koning Filip en koningin Mathilde wonen vandaag in Londen de 'Belgische parade' bij aan de Cenotaaf in Londen. Die plechtigheid herdenkt de gesneuvelde Belgen tijdens de twee Wereldoorlogen. Opvallend: Belgische militairen marcheren dan in uitrusting en bewapend door de stad. Hoe komt dat?

Onder het goedkeurende oog van de koning en de koning marcheren vandaag - zoals elk jaar sinds 1934 - Belgische militairen door de straten van Londen. Ze nemen deel aan de traditionele 'Belgische parade' aan de Cenotaaf, ter nagedachtenis van de gesneuvelden tijdens WOI en WOII, die steevast plaatsvindt op de zaterdag vóór de Belgische nationale feestdag op 21 juli.  

Het gaat om detachementen van de Koninklijke Militaire School (KMS), de Marinecomponent en het Mediaan Bataljon Karabiniers-Grenadiers die samen met veteranen opstappen. Ook Britse en Belgische marine- en luchtkadetten doen mee aan de parade.

Voorrecht

Dat ze dat gewapend en in uniform mogen doen, is een uniek voorrecht dat aan België is verleend in 1934. Op 17 februari van dat jaar kwam koning Albert I om het leven, na een val van de rotsen in Marche-les-Dames. 

Zijn onverwachte dood was een schok in heel Europa. Albert I werd al jarenlang vol ontzag bestempeld als 'de koning-soldaat', omdat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn troepen had bijgestaan in de loopgravenoorlog in de Westhoek.

De Britse koning George V greep de dood van zijn neef aan om die bijzondere periode uit het leven van Albert I te eren. Hij verleende het Belgische leger het unieke voorrecht om een jaarlijkse parade te houden aan de Cenotaaf op Whitehall in Londen. Als enige niet-Gemenebest-land mag ons land zo volledig uitgeruste soldaten laten marcheren in de Britse hoofdstad, ter nagedachtenis van de moed van koning en zijn soldaten.

Vandaag gebeurt dat al voor de 84e keer. Sinds WOII worden ook de dan gesneuvelde soldaten herdacht.

Meest gelezen