Actievoerders Pussy Riot verstoren even de WK-finale voetbal in Moskou

De finale van het WK voetbal in de Russische hoofdstad Moskou is eventjes verstoord door vier actievoerders van punkgroep Pussy Riot. Die stormden verkleed als politieagent het veld op tijdens de tweede helft van de wedstrijd, maar werden ingerekend. De actievoerders wilden de aandacht vestigen op de mensenrechtenschendingen in Rusland.

Het viertal kon zo'n 50 meter ver het veld op rennen, maar werd uiteindelijk door stewards tegen de grond gewerkt. De wedstrijd werd een 25-tal seconden stilgelegd, maar de actievoerders zelf haalden de televisieschermen niet.

Een ooggetuige zag dat ze door de politie werden weggeleid. Even later meldde een van de actievoerders aan het persagentschap Reuters dat ze werd vastgehouden in een politiekantoor in de buurt van het voetbalstadion. Ze moest het gesprek afbreken omdat de politie haar telefoon probeerde af te nemen.

Even later verscheen er een post op Twitter waarin Pussy Riot uitlegt dat de actie bedoeld was om de mensenrechtenschendingen in Rusland aan te klagen. Er werd verwezen naar Oleg Sentsov, een Oekraïense filmmaker die in 2015 20 jaar cel kreeg omdat hij brand zou hebben gesticht in twee kantoorgebouwen op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland in 2014 heeft geannexeerd. 

Meest gelezen