© concertphotographers

Cactusfestival lokt 23.000 bezoekers naar Brugge

In het Brugse Minnewaterpark heeft dit weekend het 37e Cactusfestival plaatsgevonden. De organisatie van het driedaagse festival spreekt van een geslaagde editie, ook al waren er minder bezoekers dan vorig jaar.

"Dit weekend was de concurrentie erg groot: Bjork trad op in Gent, TW Classic vond dit weekend plaats in Werchter en het was het openingsweekend van de Gentse Feesten", zegt organisator Patrick Keersebilck. "Dat merkten we aan de opkomst. Vorig jaar zakten een goede 25.000 muziekliefhebbers af naar Brugge, dit jaar bleef de teller op 23.000 bezoekers steken." Toch blikt de organisator tevreden terug op het festival. "We maakten ons op voorhand wat zorgen, maar het is veel beter meegevallen dan verwacht", zegt Keersebilck. "En vooral: het programma is precies uitgedraaid zoals we gehoopt hadden."

Onder een stralende zon mocht de Belgische groep Douglas Firs vrijdag de spits afbijten. Verder konden de bezoekers genieten van Jasper Steverlinck, Buffalo Tom en Lamb. Het gitaargeweld van Triggerfinger mocht de eerste festivaldag afsluiten. De relatief onbekende Témé Tan - officieel Tanguy Haesevoets - mocht zaterdag als eerste het podium opklimmen. "Op Cactus experimenteren we graag met de combinatie van grote namen en relatief onbekende bands. Bezoekers kunnen op die manier ieder dag iets nieuws ontdekken." Het festival mocht ook eindelijk Charlotte Gainsbourg van zijn verlanglijstje schrappen. De dochter van Serge Gainsbourg en Jane Birkin loste alle verwachtingen in met haar ingetogen show. Emeli Sandé, de Britse singer-songwriter, sloot af met een mix van energieke nummers en ballads. Zondag sloot de Duitse componist Nils Frahm het Brugse festival af met zijn unieke pianocomposities.

Om tropische temperaturen het hoofd te bieden, installeerde de organisatie waterkraantjes op het terrein waar festivalgangers zich konden verfrissen. "Gelukkig zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest door de warmte", zegt Keersebilck. "Het Minnewaterpark creëert niet alleen een bijzondere sfeer maar zorgt ook voor voldoende schaduw bij deze hitte." Ook de nieuwe skybar viel bijzonder in de smaak, waardoor het soms aanschuiven was om een glaasje wijn te bemachtigen.

Nu de 37e editie bijna achter de rug is, kan de organisatie langzaam aan de volgende editie beginnen denken. "Of we nu al artiesten voor volgend jaar op het oog hebben? Ons verlanglijstje is lang, maar daar is het nu nog wat te vroeg voor. We hebben nog even tijd", zegt Keersebilck.

Meest gelezen