Dierenmarkt Mol lijdt onder verbod verkoop pluimvee

Uit vrees voor de ziekte van Newcastle is het deze maand verboden om onder meer kippen en eenden te verkopen. Vorig jaar werden ook al de hobbyverkopers van vogels en pluimvee geweerd van de markt - door de vogelgriep. Een drama, zeggen handelaars en bezoekers van de dierenmarkt in Mol.

Blauwe lucht, zomerse temperaturen. Op een normale zondag betekent dat een massa volk op de dierenmarkt in Mol. Maar het is er rustig. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft namelijk een algemeen verbod opgelegd voor het verhandelen van bepaalde vogelsoorten als kippen, kalkoen, eenden, ganzen en fazanten. Deze maatregel moet de verspreiding van de ziekte van Newcastle vermijden.

Vorig jaar werden de hobbyverkopers van vogels en pluimvee al geweerd van de markt - door de vogelgriep - en deze maand mogen ook professionele pluimveeverkopers hun dieren niet meer verkopen. Een drama, zeggen de handelaars: "Het is stil. We mogen onze dieren niet verkopen, maar moeten ze thuis wel voeden. Een oplopende rekening", klinkt het. ""Normaal gezien is het hier over de koppen lopen, nu is het rustig." 

Kinderanimatie

Ook de bezoekers merken het verschil. "Ik kom hier wekelijks. Maar er is veel minder volk dan anders. Veel marktkramers komen niet meer. Ik snap wel dat ze strenge maatregelen moeten nemen om gezondheidsredenen, maar het mag toch niet te lang duren", zegt bezoekster Mireille. De gemeente heeft wel extra kinderanimatie voorzien met circusartiesten en ballonclowns. Zo hoopt ze meer gezinnen te overtuigen naar de 'Konijnenmarkt' te komen;

 Het Federaal voedseleigenschap beslist eind deze maand of het verbod op de verkoop van pluimvee van kracht blijft of niet.
 

 

Meest gelezen