Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Italië: "Frankrijk, Malta, Duitsland, Spanje en Portugal gaan 250 migranten van vissersboot opnemen"

Volgens Italië hebben Malta, Frankrijk en Duitsland ingestemd om 150 van de 450 geredde migranten en vluchtelingen op te nemen. Vanavond laat Italië weten dat ook Spanje en Portugal elk 50 vluchtelingen zullen opnemen. Gisteren heeft Italië de 450 opvarenden van een oude vissersboot voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa op twee reddingsschepen gezet. Italië heeft de spreiding als een overwinning beschouwd, maar eist nog meer Europese solidariteit. 

De Italiaanse premier Giuseppe Conte zei dat Malta, Frankrijk en Duitsland hebben gereageerd op zijn verzoek om de last van de migranten en vluchtelingen te verdelen. Ze gaan elk 50 mensen opnemen. Hij had zijn vraag aan alle 27 leden van de Europese Unie gesteld. Vanavond maakte Conte bekend dat ook Spanje en Portugal elk 50 vluchtelingen gaan opnemen.

“Het is een belangrijk resultaat", schreef Conte op zijn Facebook. Hij zette daarbij ook de brief online die hij had geschreven aan topfunctionarissen van de Europese Commissie. In de brief eist Conte onder meer dat de Europese landen hun mondelinge toezeggingen moeten waarmaken en Italië moeten helpen om te gaan met toestroom aan mensen. Iets later voegde hij op Facebook toe dat ook Duitsland akkoord was gegaan om 50 opvarenden op te vangen.

Ruzie Malta en Italië

Gisteren ruzieden Italië en Malta over een vissersboot met 450 opvarenden die in de buurt van het eiland Lampedusa voer. Volgens Italië was de boot eerst in Maltese wateren geweest en moest Malta de mensen opvangen. Malta verklaarde dan weer dat de boot op weg was naar Lampedusa en geen hulp nodig had. Malta heeft de boot tijdens zijn tocht gemonitord en beweert zijn officiële plicht te hebben gedaan.

Zaterdagochtend werden de opvarenden door Italië overgezet op twee reddingsschepen en acht personen werden rechtstreeks naar Lampedusa gebracht voor medische verzorging.

Volgens de Maltese regering heeft premier Joseph Muscat ingestemd om een deel van de migranten en vluchtelingen op te nemen, maar benadrukt dat Malta altijd het internationale recht heeft gevolgd.

Italië wil meer solidariteit EU

Italië voert sinds het bewind van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini een zeer streng anti-immigratiebeleid. Italië voelt zich in de steek gelaten door de EU. Salvini vindt dat de EU meer moet doen en voert de druk op zodat Italië niet meer alleen moet instaan voor de stroom aan migranten en vluchtelingen die aankomen in het land.

Meest gelezen