Donald Trump en Theresa May.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Theresa May: "Trump zei me dat ik de EU moest aanklagen"

Amerikaans president Donald Trump heeft de Britse premier Theresa May aangeraden om "niet met de EU te onderhandelen" over de brexit, wel om Europa "aan te klagen". Dat zei May aan de Britse omroep BBC.

Trump suggereerde vrijdag op een gezamenlijke persconferentie dat hij Theresa May "een suggestie had gegeven" over de aanpak van de brexit, maar dat zij die "te brutaal" vond. BBC-journalist Andrew Marr vroeg May vandaag naar die suggestie. "Hij zei me dat ik de EU moest aanklagen en niet moet moest onderhandelen", grinnikte ze.

Niet dat ze dat van plan is. "Eigenlijk gaan we met hen onderhandelen", gaf ze voor de volledigheid nog mee. Ze wees er ook op dat Trump tijdens de persconferentie nadien zijn kar keerde en de boodschap gaf níét weg te lopen. "Loop niet weg van onderhandelingen, want dan zit je vast", klonk het toen. "Ik wil dat we aan tafel kunnen gaan, en de beste deal voor Groot-Brittannië kunnen onderhandelen."

Dat was trouwens ook het punt dat May vandaag wilde maken in de krant The Mail on Sunday en bij de BBC: een "praktische en pragmatische" benadering boven een "beschadigende en wanordelijke brexit". 

We moeten onze 'eyes on the prize' houden. Als we dat niet doen, riskeren we te eindigen met helemaal geen brexit

Brits premier Theresa May

"We moeten onze "eyes on the prize" houden (ons doel in zicht houden, red.)", waarschuwt ze haar partijgenoten. "Als we dat niet doen, riskeren we te eindigen met helemaal geen brexit."

Het 'witboek' dat de Britse regering de voorbije week over de brexit lanceerde - met plannen voor een 'zachte' uitstap uit Europa - zorgde ervoor dat twee conservatieve ministers - David Davis en Boris Johnson -opstapten.

In 'The Mail on Sunday' waarschuwt May haar partijgenoten ook met de woorden: "Steun mij, of de brexit gaat niet door." (Lees verder onder de bijdrage van Het Journaal.)

Videospeler inladen...

Opvallende verklaringen

Trumps passage in Groot-Brittannië was al gespekt met opmerkelijke verklaringen over de brexit. Zo stelde hij eerst in een interview met het Britse boulevardblad The Sun dat May "niet naar mij geluisterd heeft". Hijzelf zou altijd aangedrongen hebben op een harde brexit. 

Later op een persconferentie noemde Trump dat interview plots "fake news". "We zullen wel zien als de brexit is afgerond, maar wat jullie ook doen, voor mij is het oké. Als we maar handel kunnen drijven." 

Meest gelezen