Videospeler inladen...

Trump ontmoet Poetin: "Een goeie relatie tussen ons is wat de wereld nodig heeft" 

In de Finse hoofdstad Helsinki is de ontmoeting begonnen tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. Het vliegtuig van Poetin landde een klein halfuur te laat, waardoor de ontmoeting ook iets later begon. De verwachtingen zijn niet erg hooggespannen.

Zonet zaten de twee leiders even samen voor camera's en fotografen om beelden te maken. Trump wenste Poetin proficiat met de organisatie met "een van de beste WK's voetbal ooit", en met het spel van de Russische voetbalploeg. Blijkbaar heeft Trump ook de Belgen zien spelen, want hij zei dat hij de halve finales en de finale had gezien.

Voort zei Trump ook nog dat het een goede zaak is dat de Verenigde Staten een goede relatie opbouwen met Rusland. Poetin zei dat de twee leiders het over een aantal hete hangijzers zullen hebben. Trump vermeldde een hele reeks onderwerpen, maar niet de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De twee leiders ontmoeten elkaar eerst voor een tête-à-tête in de gotische zaal van het Finse presidentiële paleis. Daarna hebben ze samen met een uitgebreidere delegatie een lunch in de spiegelzaal. Na afloop van de ontmoeting, om halfvier vanmiddag, geven ze samen een persconferentie. Rond vijf uur keert Trump terug naar de VS.

"Geen hoge verwachtingen over deze ontmoeting"

"Ik koester geen hoge verwachtingen over deze ontmoeting. Er zal niets slechts uit komen, en misschien komt er zelfs iets goeds uit", dat zei Trump voor de ontmoeting in een interview met de Amerikaanse omroep CBS in Schotland, net voor zijn vertrek naar Helsinki. De topontmoeting heeft geen officiële agenda. 

Ook in Rusland zijn de verwachtingen niet erg hoog. "Voor de Russen is het belangrijkste dat deze ontmoeting plaatsvindt en dat Poetin weer op hoog niveau kan praten met een van de belangrijkste westerse leiders", zegt correspondent Geert Grootkoerkamp. "Daarmee is er weer een sprankje hoop op een lichte verbetering van de relaties." 

Relaties op een dieptepunt

Sinds 2014 zitten de relaties tussen Rusland en de VS op een absoluut dieptepunt. "Je kunt zonder meer stellen dat de relatie de afgelopen 30 jaar niet meer zo slecht is geweest", zegt Geert Groot Koerkamp. "Vooral sinds 2014, het begin van de oorlog met Oekraïne, de annexatie van de Krim en de westerse sancties is de relatie snel afgebrokkeld." 

Ook de aantijgingen van Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen hebben de relatie nog meer verzuurd. Hoewel Trump dat zelf minimaliseert, beloofde hij tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittannië dat hij de aanklacht van 12 Russen voor het hacken van de recentste verkiezingscampagne zou aankaarten. 

Ook Trump schreef op Twitter dat de relaties met Rusland nog nooit zo slecht zijn geweest. Opmerkelijk is dat Rusland zijn tweet opnieuw post en schrijft dat ze akkoord gaan. 

Videospeler inladen...
Het presidentiële paleis in Helsinki
Tomi Hänninen

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen