Trump: "Je zou het niet denken van de Europese Unie, maar ze zijn een vijand"

Na zijn bewogen doortocht op de NAVO-top in Brussel en in het Verenigd Koninkrijk heeft de Amerikaanse president Donald Trump andermaal stevig uitgehaald. In een interview met de Amerikaanse zender CBS bestempelde hij de Europese Unie als vijand, maar ook Rusland en China kregen een veeg uit de presidentiële pan. Morgen ontmoet Trump de Russische president Vladimir Poetin in Finland.

In het interview kreeg Trump de vraag voorgeschoteld wie hij momenteel als grootste vijand beschouwt. "Ik denk dat wij veel vijanden hebben", antwoordde hij. "Ik denk dat de Europese Unie een vijand is door wat ze ons aandoen op handelsvlak. Dat zou je misschien niet denken van de EU, maar ze zijn een vijand. Rusland is in zekere zin ook een vijand en China is een economische vijand, zeker. "

Eigenlijk betekent het niets. Het betekent dat ze competitief zijn

Amerikaanse president Donald Trump

"Maar dat betekent niet dat ze slecht zijn", aldus nog Trump. "Eigenlijk betekent het niets. Het betekent dat ze competitief zijn." De Amerikaanse president trakteert de wereld andermaal op een forse uitspraak, die eigenlijk veel genuanceerder is dan ze klinkt.

"Ik respecteer de leiders van die landen, maar op handelsvlak hebben ze echt misbruik van de situatie gemaakt, en veel van die landen zijn lid van de NAVO, terwijl ze hun rekeningen niet betalen." Trump blijft erop hameren dat de Europese bondgenoten in de NAVO te weinig aan defensie besteden. Daarover schopte hij vorige woensdag en donderdag al wild om zich heen op de NAVO-top in Brussel.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, voelt zich alvast niet aangesproken. "Amerika en de EU zijn de beste vrienden. Wie ons vijanden noemt, verspreidt vals nieuws", sneert hij op Twitter.

Meest gelezen