Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Trump: "Het lijkt erop dat iedereen wil dat ik voor een tweede termijn ga"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat hij zich kandidaat wil stellen voor de volgende presidentsverkiezingen in 2020. “Het lijkt erop dat iedereen wil dat ik dit doe”, zei hij in een interview met de Britse krant Mail on Sunday. Trump vreest ook niet voor concurrentie van de Democraten: “Ik ken ze allemaal en zie niemand.” Trump ging ook tegen het protocol in en had het over zijn gesprek met de Britse koningin Elizabeth II. 

Trump sprak met de Britse koningin over de brexit. “Ze zei dat het een erg, en daar heeft ze gelijk in, complex probleem is”, aldus Trump. “Ik denk dat niemand wist hoe ingewikkeld het zou worden. Iedereen dacht, het is simpel: we blijven erin of we stappen eruit.”  Daarna zei Trump dat hij eigenlijk niets mag zeggen over het gesprek met de koningin.

De president wilde nog wel vertellen hoe bijzonder de ontmoeting met het Britse staatshoofd voor hem was, ook over hoe slim, scherp en mooi hij de 92-jarige vrouw vindt: “De koningin is fantastisch. Het is een ongelooflijke vrouw, en met mooi bedoel ik van binnen en van buiten.” Volgens Trump hebben ze dubbel zo lang gepraat (45 minuten) dan voorzien was. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

“Na de brexit moet een handelsovereenkomst met VS komen”

Ook zijn gesprekken met de Britse premier Theresa May kwamen aan bod in het interview. Over de brexit zei Trump: ”Het is hun keuze.” Toch heeft Trump de Britse premier geadviseerd om uit te onderhandelen met de EU zodat er na de brexit een handelsovereenkomst kan afgesloten worden met de VS.

Trump herhaalde ook wat hij eerder deze week zei tijdens de NAVO-top in Brussel, namelijk “dat er voor de brexit gekozen is omwille van de immigratie”. Trump voegde nog toe dat Europa op een negatieve manier aan het veranderen is door die immigratie.  “Als je kijkt naar wat er is gebeurd in Parijs, als je kijkt naar wat er is gebeurd in Londen. Dan zie je dat het Europa verandert en niet op een positieve manier.”  

“Ik kan goed opschieten met Kim Jong-un”

Ook de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kwam tijdens het uitgebreide interview aan bod. "Ik kan goed met hem opschieten. Hij is erg slim, heeft een geweldige persoonlijkheid, is grappig, maar ook hard. Hij is een goede onderhandelaar." De interviewer vroeg Trump of hij de Noord-Koreaanse leider een nietsontziende dictator vindt.  "Hij is nietsontziend, maar dat zijn anderen ook", reageerde de president. Op de vraag of Poetin nietsontziend is zei Trump dat hij daar nog geen antwoord op kon geven. “"Ik ga er vanuit dat dat waarschijnlijk wel zo is, maar ik kan er nog wel een aantal noemen." 

Volgens Trump zou het een goede zaak zijn moesten ze overeenkomen met Rusland. Morgen heeft Trump een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin. Ze zullen elkaar ontmoeten in de Finse hoofdstad Helsinki.  

De krant baseerde zich op het interview van de Britse journalist Piers Morgan, hij mocht de Amerikaanse president interviewen aan boord van het presidentiële vliegtuig, Air Force One.