Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VN: “Hoogste aantal burgerdoden ooit in Afghanistan”

In Afghanistan zijn in de eerste helft van dit jaar het hoogste aantal burgerdoden ooit gevallen. Dat hebben de Verenigde Naties (VN) bekend gemaakt. Ondanks het driedaagse staakt-het-vuren aan het einde van de ramadan in juni, zijn er toch 1692 doden gevallen. De helft van het aantal slachtoffers werd veroorzaakt door aanslagen van terreurorganisatie IS. Het is de dodelijkste periode sinds de VN 10 jaar geleden is gestart met het tellen van burgerdoden.  

Hoewel het aantal doden in Afghanistan met 1 procent is gestegen tot 1629, daalde het aantal gewonden met vijf procent naar 3430. Dat meldt de VN in hun meest recente rapport over het aantal burgerdoden in Afghanistan tijdens de eerste zes maanden van dit jaar. Als we het aantal doden en gewonden samen bekijken ten opzichte van vorig jaar is het aantal wel met drie procent gedaald.

"IS verantwoordelijk voor 52% burgerslachtoffers"

Het VN-rapport benadrukt de huidige penibele veiligheidssituatie in het land en wijst op de aanhoudende gevechten en de vele zelfmoordaanslagen die aan de gang zijn in Kaboel en andere grote steden zoals Jalalabad.

Het gebruik van geïmproviseerde explosieven door antiregeringsmilities veroorzaakt het grootste aantal slachtoffers, het aantal ligt 22 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.  Hiermee bedoelt men zowel complexe aanslagen als zelfmoordaanslagen.  

De aanslagen van terreurgroep IS zijn verantwoordelijk voor 52 procent van alle burgerslachtoffers, vooral inwoners van Kaboel en Nangarhar werden getroffen. De taliban is verantwoordelijk voor 40 procent van de aanslagen.

Daarna veroorzaken grondgevechten tussen veiligheidstroepen en milities het meeste slachtoffers. Maar er zijn ook steeds meer burgers die het slachtoffer worden van luchtaanvallen. De VN alarmeert ook dat het aantal zelfdodingen bij burgers is toegenomen.

VN: "We dringen aan op een vreedzame oplossing"

Vorige maand werd er aan het einde van de ramadan een driedaags staakt-het-vuren aangekondigd. Het leverde ongeziene beelden op van talibanstrijders die verbroederden met soldaten van het regeringsleger.

“Het korte staakt-het-vuren in juni toont aan dat het mogelijk is om de gevechten in Afghanistan te stoppen en dat de burgers niet langer de dupe hoeven te zijn van de oorlog", zei Tadamichi Yamamoto speciale VN-gezant voor Afghanistan."We dringen er dan ook bij alle partijen in het conflict op aan om alle kansen te grijpen om een ​​vreedzame oplossing te vinden.”