Videospeler inladen...

450 migranten en vluchtelingen mogen toch van boord in Italië

450 migranten en vluchtelingen die al enkele dagen vastzaten op twee schepen in de haven van Pozzallo, in Sicilië, mogen dan toch van boord. Vijf Europese landen zijn akkoord gegaan om elk 50 mensen over te nemen. De rest blijft in Italië. Veel opvarenden komen uit Eritrea, en hebben dus een grote kans op asiel. Minister van Binnenlandse Zaken Salvini noemt de verdeling over verschillende Europese landen een politieke overwinning.

Vorige week liet Salvini zelf via sociale media weten dat een houten vissersboot met 450 migranten en vluchtelingen aan boord, opgemerkt was in de Maltese reddingszone in de Middellandse Zee. Maar omdat er volgens Salvini geen hulp uit Malta kwam, voer de boot verder naar Italië. Zoals hij eerder al met diverse reddingsschepen van NGO's had gedaan, weigerde Salvini de boot te laten aanmeren. Maar uiteindelijk kreeg de volgepropte boot wel hulp: de migranten en vluchtelingen aan boord mochten overstappen op een Italiaans schip en een schip van het Europese grensagentschap Frontex.

De twee schepen voeren naar de haven van Pozzallo op Sicilië, maar daar moesten ze blijven liggen, mét alle mensen aan boord. Na drie dagen over en weer telefoneren, stemden uiteindelijk vijf Europese landen ermee in elk 50 opvarenden over te nemen: eerst gingen Frankrijk en Malta overstag, later volgden ook Duitsland, Spanje en Portugal. In extremis besliste ook Ierland nog om 20 mensen over te nemen.

Gisteravond mochten al 57 vrouwen en kinderen van boord, sommigen waren er slecht aan toe. De burgemeester van Pozzallo en verschillende hulp- en mensenrechtenorganisaties waarschuwden dat de medische toestand van de migranten en vluchtelingen aan boord zeer te wensen overliet: het was er zeer heet, en er was schurft uitgebroken. Uiteindelijk gaf Salvini vannacht de toestemming om van boord te gaan.

Contact met ons land

Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera was het een contact met de Belgische premier Michel dat voor een doorbraak zorgde, maar dat ontkent het kabinet van de premier. Daar wordt wel bevestigd dat België net als andere Europese landen een vraag heeft gekregen om migranten en vluchtelingen van Italië over te nemen. Maar daar is ons land niet op ingegaan, omdat het geen voorstander is van een verdelingsmechanisme in Europa. Want er is geen sprake van een crisis op dit moment, én ons land wil inzetten op een hervorming van de Dublinverordening. Die stelt dat asielzoekers asiel moeten aanvragen in het Europese land waar ze aankomen.

Hoe dan ook zijn de 450 migranten en vluchtelingen nu allemaal aan land in Sicilië. Eén van hen is in kritieke toestand, hij heeft een longontsteking opgelopen die moeilijk te behandelen is omdat hij zo verzwakt is. De vijf Europese landen die migranten en vluchtelingen overnemen, zullen ook instaan voor de verwerking van hun eventuele asielprocedure. De 200 mensen die in Italië blijven, zijn overgebracht naar de hotspot van Pozzallo.

Matteo Salvini van de radicaalrechtse Lega heeft dus opnieuw Europese solidariteit afgedwongen, en claimt dat als een politieke overwinning. Het ziet ernaar uit dat dit een vaste strategie wordt, om de Europese lidstaten te dwingen akkoord te gaan met een systeem van automatische herverdeling van al wie in de frontlijnstaten (Italië, Griekenland, Spanje) aankomt. Maar daarover is er dus in Europa nog lang geen eensgezindheid.

Videospeler inladen...

Meest gelezen