Videospeler inladen...

Autokeuringscentra starten proefproject tegen roetfilterfraude

De autokeuringcentra krijgen nieuwe toestellen om fraude met roetfilters beter te kunnen opsporen. Roetfilters moeten giftige fijnstof- en roetuitstoot tegenhouden, maar als ze versleten zijn worden ze vaak onwettig verwijderd omdat dat goedkoper is dan een nieuwe te plaatsen. De autokeuringscentra konden die fraude meestal niet ontdekken.

Elk jaar geraken er in ons land tienduizenden dieselauto's door de autokeuring, met een onwettig verwijderde roetfilter. Om die fraude tegen te gaan investeert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), samen met zijn collega's van het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bijna 500.000 euro in nieuwe meettechnologie.

"Het gaat om een proefproject van zes maanden met twee nieuwe meettoestellen", zegt Weyts. "Ongeveer 700.000 wagens zullen met die nieuwe technologie gecontroleerd worden, ze meten de partikels in de uitstoot."

"Het is de bedoeling om in Europa het voortouw te nemen", zegt Weyts. "Tot nu is er geen enkele technologie in Europa die eenduidig is tegen roetfilterfraude. Daarom gaan we nu die nieuwe toestellen testen. Na dit proefproject zullen we kunnen concluderen welke de beste van die twee nieuwe technologieën is. Die zullen we dan in alle autokeuringscentra gaan gebruiken." 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen