Videospeler inladen...

"Bizar", "schaamteloos", "een gemiste kans": Amerikaanse verkozenen maken brandhout van Trump

Verschillende belangrijke Congresleden reageren vol ongeloof op de resultaten van de top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en diens Russische collega Vladimir Poetin. Opmerkelijk is dat ook veel Republikeinse verkozenen vernietigend klinken. Vooral dat Trump meer geloof lijkt te hechten aan de Russische ontkenning van inmenging in de VS-verkiezingen van 2016 dan aan de onderzoeksdaden van de Amerikaanse speciale aanklager Robert Mueller, wekt verbazing. Trump lijkt in een tweet vanavond alweer wat gas terug te nemen.

Volgens Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, is er geen twijfel dat Rusland wel degelijk heeft geprobeerd de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. "De president moet erkennen dat Rusland geen bondgenoot is, maar vijandig staat tegenover onze waarden en idealen", aldus Ryan.

"Ik had nooit kunnen denken dat een Amerikaanse president naast een Russische president kon staan en de VS de schuld geven voor Russische inmenging", twittert de Republikeinse senator Jeff Flake. "Dit is schaamteloos."

Lees verder onder de tweet.

Voor de Republikeinse senator Ben Sasse is de suggestie dat zowel de VS als Rusland verantwoordelijk zijn voor het verslechteren van de relaties tussen beide landen "bizar" en "gewoon fout". Senator Lindsey Graham, nochtans een bondgenoot van Trump, heeft het over "een gemiste kans" om Rusland verantwoordelijk  te houden voor de inmenging. 

Senator John McCain, een Republikeins zwaargewicht, noemt de ontmoeting van Trump en Poetin in Helsinki "een tragische vergissing". "De president verzuimde niet alleen de waarheid te zeggen over zijn tegenstander. Toen hij tot Amerika en de wereld sprak, heeft onze president nagelaten te verdedigen wat ons maakt tot wie we zijn: een republiek van vrije mensen die de vrijheid thuis en in het buitenland genegen zijn", aldus McCain. "De top in Helsinki is duidelijk een tragische vergissing." 

De top in Helsinki is duidelijk een tragische vergissing

Senator John McCain (Rep)

James Clapper, directeur van de nationale inlichtingendienst onder Trumps voorganger Obama, bestempelt de opmerkingen die Trump in Helsinki maakte als "werkelijk ongelooflijk". "De president van de Verenigde Staten heeft op het wereldtoneel zowat gecapituleerd en lijkt geïntimideerd door Vladimir Poetin."

"Dat de president partij kiest voor Poetin, tegen zijn eigen veiligheidsambtenaren in, en de VS de schuld geeft voor een Russische aanval op onze democratie, is een regelrechte schande", vindt de Democratische senator Mark Warner.

Dat de president zich samen met Poetin keert tegen het Amerikaanse gerecht, tegen Amerikaanse defensiespecialisten en tegen Amerikaanse inlichtingendiensten is dom, gevaarlijk en zwak

Senator Chuck Schumer (Dem)

Chuck Schumer, de Democratische leider in de Senaat, is even vernietigend. "Dat de president van de Verenigde Staten zich samen met president Poetin keert tegen het Amerikaanse gerecht, tegen Amerikaanse defensiespecialisten en tegen Amerikaanse inlichtingendiensten is dom, gevaarlijk en zwak."

Toeval of niet, vanavond twittert president Trump alweer dat hij veel vertrouwen heeft in de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Meest gelezen