Videospeler inladen...

Carrefour: "Directie doet extra inspanning voor SWT'ers"

Carrefour maakt extra budget vrij voor werknemers vanaf 56 jaar die door de geplande herstructurering in aanmerking komen voor SWT, het vroegere brugpensioen. In het herstructureringsakkoord was al sprake van 2.500 euro per werknemer voor begeleiding naar een andere job, nu komt daar nog eens maximaal 500 euro bij per werknemer die kiest voor een opleiding in een knelpuntberoep. Dat heeft minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gezegd in "De ochtend" op Radio 1.

Eerder dit jaar maakte Carrefour bekend dat het 950 banen zou schrappen. Wie eind januari 56 jaar was, kon op SWT, het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, zoals het brugpensioen nu officieel heet. Ongeveer 600 mensen komen daarvoor in aanmerking. Daarover is al heel wat (politieke) inkt gevloeid.

In het akkoord over de herstructurering is al opgenomen dat Carrefour 2.500 euro uittrekt om werknemers die kiezen voor SWT, te begeleiden naar een nieuwe job (outplacement, nvr). Na overleg tussen Carrefour en het kabinet van minister Peeters is overeengekomen dat de winkelketen maximaal 500 euro extra uittrekt per werknemer in SWT die een opleiding volgt voor een knelpuntberoep.

Deze week nog moet duidelijk worden of minister Peeters akkoord gaat met het herstructureringsplan voor Carrefour. Wallonië en Brussel gaven al hun fiat, maar Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) deed dat niet, hij is het niet eens met de mogelijkheid van SWT.

Peeters wacht nu nog op een advies van een federaal comité dat deze week samenkomt, en op juridische adviezen over de beslissingen van de regio's. "Het is een eerste belangrijke stap dat Carrefour nog een extra inspanning wil doen. Ik wacht nu de adviezen af alvorens ik zelf een beslissing neem."

Beluister het gesprek met Kris Peeters in "De ochtend"

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen