Videospeler inladen...

De perfecte moord bestaat niet meer in Limburg

Sinds 2016 zijn in Limburg vijf moorden ontdekt die op het eerste gezicht natuurlijke overlijdens of zelfdodingen waren. Dat die moorden toch aan het licht kwamen, is te danken aan een nieuwe aanpak van gerecht en politie in het rechtsgebied Antwerpen-Limburg.

In Vlaanderen worden naar schatting elk jaar 75 moorden niet ontdekt. "Reden daarvoor is dat 'gewone' artsen niet opgeleid zijn om in te schatten of een overlijden al dan niet crimineel is", zegt openbare aanklager Patrick Boyen. "Daarom hebben wij in Limburg en Antwerpen de zogenoemde ongewone sterftegevallen gedefinieerd. Bij voorbeeld iemand die jonger is dan 40 en sterft zonder dat er aanwijsbare redenen voor zijn. Dat zijn de gevallen die wij van dichterbij gaan onderzoeken".

Wanneer er dus sprake is van zo'n 'ongewoon sterfgeval' start automatisch een onderzoek van een wetsdokter, het gerechtelijk lab en ook een tactisch onderzoek van de politie om na te gaan of er iets meer aan de hand is. En zo zijn sinds 2016 vijf moorden ondekt, die anders onder de radar waren gebleven. Het waren dus bijna perfecte moorden.

In twee gevallen ging het om een gewelddadig overlijden, 2 slachtoffers waren vergiftigd en één slachtoffer werd verhangen aangetroffen maar bleek gewurgd.

Dark number

"In Limburg zijn er ongeveer 7.000 overlijdens per jaar. In 2017 hebben wij er slechts 350 daarvan gezien als 'ongewoon sterfgeval' en daar is één dark number, één niet-ontdekte moord uitgekomen", zegt openbaar aanklager Patrick Boyen.

"Slechts één, maar wel een belangrijke. Want als jij het slachtoffer bent van zo'n misdrijf of nabestaanden van zo'n slachtoffer, dan wil je toch graag weten wat er gebeurd is. Je wil toch dat diegene die verantwoordelijk is voor de dood van je dierbare daarvoor schuldig bevonden wordt en gestraft. Dat hebben wij hier toch kunnen doen omdat een aantal van die personen ook al voor de rechtbank zijn verschenen en zijn veroordeeld".

Het digitale moordonderzoek

Ook op andere vlakken tracht men het moordonderzoek te professionaliseren. De Federale Gerechtelijke Politie van Hasselt brengt de plaats van het delict virtueel in beeld. En de dienst forensische geneeskunde van de KULeuven schuift een overleden lichaam in een CT scan. Op die wijze wordt er millimeter per millimeter een beeld gemaakt.  

Beide beelden, het overleden slachtoffer én de plaats delict, kunnen bij elkaar gebracht worden. Op die manier kunnen speurders het onderzoek virtueel verder voeren. "En dat draagt bij tot de waarheidsvinding," zo zegt Dimitri Kun van FGP Limburg.

In Terzake van vanavond kan u een uitgebreide reportage zien over het digitale moordonderzoek.   

Bekijk hier de reportage uit Terzake

Videospeler inladen...

Meest gelezen