Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Een boodschap van Europees president Tusk voor Helsinki: "Blaas de wereldorde niet op"

Vanuit Peking heeft Europees president Donald Tusk een boodschap voor de twee wereldleiders in Helsinki, Trump en Poetin. Tusk is in Peking voor de jaarlijkse economische top tussen China en de EU. Die staat in het teken van betere handelsrelaties.

"We zijn er ons allemaal van bewust dat de wereldorde verandert voor onze ogen", zei Tusk in Peking. "Het is de plicht van Europa en China, maar ook van de VS en Rusland om deze wereldorde niet te vernietigen. Ik hoop dat deze boodschap Helsinki bereikt", voegde hij er nog aan toe. 

Terwijl de Russische president Poetin en zijn Amerikaanse collega Trump elkaar zien in de Finse hoofdstad Helsinki, praten de Europese leiders in Peking over betere handelsrelaties met China. Vorige week kondigde Trump nieuwe belastingen aan voor producten uit China. 

Vingerwijzing naar China

Tusk riep ook op om de werking van de Wereldhandelsorganisatie te verbeteren in plaats van de regels aan de kant te schuiven. Trump zou naar verluidt ook dreigen om uit de WHO te stappen. Maar het was ook een vingerwijzing naar China. Dat land neemt het niet al te nauw met de regels voor intellectueel eigendom en industriële subsidies. 

"Het is onze verantwoordelijkheid om geen handelsoorlogen te beginnen", zei Tusk nog. "Die liepen in het verleden al te vaak uit op zware conflicten." De Chinese premier Li beloofde alvast een meer evenwichtige handelsrelatie met de EU. "Samen staan we voor vrije handel en willen we een positief signaal sturen naar de wereld", besloot hij.  

Meest gelezen