Op zoek naar spin in Lidl Wilrijk: "Geen giftig dier, geen gevaar"

Een firma gespecialiseerd in ongedierte heeft vanmorgen het filiaal van de supermarktketen Lidl in Wilrijk onder handen genomen, op zoek naar een spin. Een klant had die daar zaterdag gespot. Even werd gedacht dat het om een gevaarlijke exotische spin ging, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Een klant had zaterdag een foto gemaakt van een nog levende spin, niet groter dan een muntstuk van 1 euro, die tussen de bananen zat. Hij postte de foto op Facebook. Pas gisteren, nadat hij op internet had zitten opzoeken, bracht hij de winkel en de politie op de hoogte van zijn vondst. De klant zelf wil anoniem blijven.

Een firma gespecialiseerd in de bestrijding van ongedierte ging vanmorgen voor openingstijd aan de slag, op zoek naar de spin. Even werd gevreesd dat het om een giftige Braziliaanse zwerfspin ging, maar dat blijkt niet het geval te zijn. "Spinnenexperts bekeken de foto grondig en zeggen dat er geen gevaar is", zegt Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt. "De spin op de foto lijkt wel op die giftige spin, ze is er ook aan verwant, maar veel kleiner en ze is ook niet gevaarlijk", zegt spinnenexpert Koen Van Keer.

Er wordt -gelukkig- hoe langer hoe meer ingezet op biologische vrachten, waar niet meer zo intensief pesticiden worden ingezet. Keerzijde is dat er af en toe levende organismen meekomen.

Spinnenexpert Koen Van Keer

Van Keer heeft er niet zo'n goed zicht op hoe vaak er spinnen in winkels belanden, "supermarkten komen er meestal niet mee naar buiten. Maar we merken wel dat het af en toe gebeurt", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. De spin werd bij bananen gevonden, "die blijken inderdaad een bepaalde aantrekkingskracht uit te voeren. Ze worden ook ingevoerd uit landen waar een zeker risico bestaat, zoals Colombia en Bolivia."

"Daar leven gevaarlijke spinnen in de plantages." Worden er dan geen pesticides ingezet? "We zien dat er hoe langer hoe meer ingezet wordt op biologische vrachten, waar geen of niet meer zo intensief pesticiden worden ingezet. Keerzijde is dat er af en toe levende organismen meekomen."

Lidl Wilrijk is vanmorgen op het normale uur opengegaan. Het is de eerste keer dat er een levende spin wordt gevonden bij Lidl. De supermarktketen roept klanten op om het meteen te melden als ze een spin zien in de winkel. 

Beluister het gesprek met Koen Van Keer in "De ochtend"

Meest gelezen