AP2000

Hongkong dreigt zijn roze dolfijn kwijt te spelen

De situatie van de Chinese witte dolfijn in de wateren rond Hongkong blijft precair. In hun habitat daar zijn er in een jaar tijd amper 47 gespot, volgens een laatste rapport. De tellingen van de laatste twee jaar vertonen daarmee het laagste cijfer sinds 2003. De dolfijn, die er in de praktijk meer roze uitziet, is een toeristische attractie in Hongkong, maar net de menselijke activiteiten jagen hem er weg.  

Volgens de South China Morning Post is de situatie van de iconische dieren rond Hongkong onrustwekkend. Tussen april 2017 en maart dit jaar zijn er exact 47 exemplaren gespot, zo staat in het laatste rapport van het ministerie van Landbouw en Visserij. Ter vergelijking: in 2003 lag dat cijfer op 188. In 2014-15 was het gezakt naar 87, en nu dus nog eens naar de helft daarvan. In het rapport zou sprake zijn van "een kritiek dieptepunt". 

We zijn niet optimistisch. Dat zouden we enkel zijn als de populaties weer aangroeien

"Hoewel we tegenover vorig jaar geen daling zien maar een stagnatie, blijft hun aantal historisch laag. We zijn niet optimistisch. Dat zouden we enkel zijn als we een herstel of een stijging zien", zegt Taison Chang Ka-tai, voorzitter van de Hongkong Dolphin Conservation Society die zich inzet voor het behoud van de witte dolfijn. (lees door onder de tweet)

Moeilijke vooruitzichten, maar tegelijk ook hoop

De dieren worden wellicht ook verjaagd door de drukte. Hun ooit bloeiende habitat rond het eiland Lantau werd grondig verstoord door de aanleg van een brug en tunnel tussen de internationale luchthaven van Hongkong en het Chinese vasteland. De werken voor de Hongkong-Zhuhai-Macau Bridge begonnen in 2012 en weren grotendeels afgerond vorig jaar, maar de populaties herstellen zich (voorlopig) niet.

Ook de geluidsoverlast onder water nam toe, met onder meer snelle ferry's vanaf de Sky Pier bij de luchthaven. WWF Hongkong pleit ervoor om beter in het oog te houden hoe de populaties evolueren, onder meer door onderwatertrackings, en niet enkel af te gaan op gewone visuele waarnemingen. 

Experts verwachten dat de situatie de komende jaren door nieuwe werken niet zal verbeteren. Anderzijds is er ook goed nieuws: er zitten twee nieuwe plaatselijke natuurgebieden aan te komen om de witte dolfijn en bruinvissen te beschermen. Tegelijk is er nog geen reden tot paniek voor liefhebbers van de soort: er leven er nog wel meer in andere wateren, al is de algemene staus gezet op "kwetsbaar". Maar Hongkong dreigt intussen een attractie kwijt te raken. 

Overigens werd in april nog een campagne opgestart door een tiener die de dieren voor de kust van Hongkong wil redden. Die actie kreeg de steun van WWF Hongkong. Lees hier meer over de soort op de website van het WWF. 

AP2000

Meest gelezen