Videospeler inladen...

Kroaten als helden ontvangen in Zagreb: "Meer euforie dan bij uitroepen onafhankelijkheid"

De Kroatische voetballer zijn in hun land als helden onthaald. Gisteren verloren ze de finale van het wereldkampioenschap voetbal, maar voor hun landgenoten zijn zij de "morele" winnaars. De terugkomst bracht honderdduizenden mensen op de been. Een ontmoeting met de presidente zat er niet meer in.

De Kroatische voetballers zijn terug in hun land en dat zullen ze geweten hebben. Ze zijn er door hun landgenoten als helden onthaald. Om 15.30 uur landde hun vliegtuig in Zagreb. Bij het binnenvliegen van het Kroatische luchtruim werd het toestel begeleid door straaljagers van de Kroatische luchtmacht. Met een dubbeldekker begaven de spelers zich naar het centrum van Zagreb. Honderdduizenden Kroaten wachtten de spelers op.

"We spreken hier van 350.000 fans", zegt David Zecevic. Deze Kroaat werd in België geboren, maar woont sinds een tiental jaren in Kroatië. "350.000 mensen op een kleine oppervlakte. 200.000 op het plein zelf en een 150.000 verspreid op de wegen van de luchthaven naar het plein."

Zelfs wanneer de onafhankelijkheid werd uitgeroepen was er niet zo veel euforie als bij deze gebeurtenis

David Zecevic, Kroaat

Zo veel volk op de been, dat veroorzaakte al snel vertragingen en het feestprogramma moest overhoop worden gegooid. "Een van de gevolgen is dat ze gewoon niet tot aan het presidentiele paleis geraken en ze niet ontvangen worden door de presidente", zegt David Zecevic. "Het is belangrijker om met de supporters samen te zijn dan met de presidente."

Heel Kroatië kleurt rood-wit. "Er is een ongelooflijke sfeer", zegt David Zecevic. "Ik heb vandaag ook met mijn buren gesproken, mensen van 60 of 65 jaar oud en die zeggen: 'dit hebben we nog nooit meegemaakt'. Zelfs wanneer de onafhankelijkheid werd uitgeroepen was er niet zo veel euforie als bij deze gebeurtenis."

Meest gelezen