MIVB krijgt navolging: Parijs en Londen "herdopen" metrostations na WK voetbal

De Parijse vervoersmaatschappij RATP en het Britse Transport for London hebben na de grote en de kleine finale op het WK voetbal enkele metrostations tijdelijk herdoopt. Ze volgen hiermee het voorbeeld van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB, die dat vorige week ook al deed na de spraakmakende overwinning van de Rode Duivels tegen de Braziliaanse Goddelijke Kanaries.

De Brusselse MIVB blijkt zowaar een trendsetter. Vorige week herdoopte de vervoersmaatschappij enkele metrostations als eerbetoon aan de Rode Duivels die net het Braziliaanse voetbalteam uit de wereldbeker hadden gekieperd. "Merode" werd "Merode Duivels", "Demey" werd "En Demey Finale", "Belgica" "Belgicampioen", "Arts-Loi" "Hazarts-Loi" en "Ribaucourt" "thRibaucourtois".

Die speelse knipoogjes hebben zowel Transport for London als de Régie Autonome des Transport Parisiens (RATP) geïnspireerd. In het noorden van de Britse hoofdstad is het metrostation Southgate herdoopt tot "Gareth Southgate", de hippe Britse bondscoach van wie werd verwacht dat hij de wereldbeker "naar huis" zou brengen. Helaas voor de Brtitten is dat laatste niet gelukt, maar de populariteit van de bondscoach met gilet blijft onaangetast.

Lees verder onder de foto.

PA Wire/PA Images

Het zal u allicht niet zijn ontgaan dat "Les Bleus" gisteren in Rusland de wereldbeker hebben gewonnen. Wie vandaag in Parijs de metro neemt, zal dat ook merken, want er zijn een aantal metrostations van naam veranderd. Kwestie van de helden van het Franse nationale voetbalteam en zijn coach Didier Deschamps de nodige eer te betonen.

Lees verder onder de foto's.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Bij de MIVB vinden ze het helemaal niet erg dat hun idee navolging krijgt. "Dat betekent dat je idee goed bevonden wordt", reageert An Van hamme aan VRT NWS. "Vorige week hadden we zelfs een weddenschap met de RATP lopen naar aanleiding van de wedstrijd België-Frankrijk. Mochten de Rode Duivels die hebben gewonnen, had de RATP het metrostation Saint-Lazare herdoopt tot "Saint-Hazard". Jammer genoeg hebben de Fransen toen gewonnen, dus hebben wij de dag nadien tot twee keer toe en nummer van de Franse zanger Johnny Halliday in onze metrostations gespeeld."

Meest gelezen